Un sistema innovador de vacunació contra el càncer redueix el tumor en estudis preclínics

Un sistema innovador de vacunació contra el càncer redueix el tumor en estudis preclínics
Laia Martínez
06/02/2024 - 21:46

Badalona - L'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de Badalona i el Barcelona Supercomputing Center creen un algoritme que permet reduir el creixement tumoral i tenir una major supervivència en models preclínics. Ho han aconseguit a través de millorar com escollir els neoantígens més efectius perquè ajudin en la immunització contra el càncer.

Els neoantígens són unes molècules que no es troben a les cèl·lules sanes de l'organisme. Aquests poden despertar el sistema immunitari i ajudar el cos humà a protegir-se de les cèl·lules tumorals. És per això que la comunitat científica els ha convertit en dianes terapèutiques del càncer. Però no tots els neoantígens responen igual. L'estudi desenvolupat per l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el BSC, publicat a la revista Journal of Translational Medicine, ha generat un algoritme informàtic optimitzat per triar el neoantígen que sigui més efectiu perquè desencadeni una resposta immunitària més potent. A partir d'aquí, han dissenyat unes vacunes basades en Partícules Similars a Virus (VLPs) i han observat una progressió més lenta del creixement tumoral. També que alguns ratolins vacunats no van arribar a desenvolupar el tumor.

Es presenta com una candidata prometedora en una futura teràpia personalitzada contra el càncer

Carmen Aguilar, colíder de l'estudi i investigadora sènior d'IrsiCaixa

Des d'IrsiCaixa detallen que són uns resultats esperançadors, ja que aquestes partícules similars a virus es poden modificar 'a la carta' i això permet que la vacuna es dirigeixi a diferents tipus de càncers. De fet, l'Institut de Recerca de la Sida treballa amb altres tipus de càncer, incloent-hi de mama triple negatiu, de cap i coll i de pàncrees.