Un treballador de TMB badaloní ha aconseguit la primera incapacitat permanent per l'exposició a l'amiant

Un treballador de TMB badaloní ha aconseguit la primera incapacitat permanent per l'exposició a l'amiant
Mar Martínez / Jordi Ribàs
19/03/2024 - 18:35

Badalona - Es diu Rafael Rubio, és badaloní, i ha aconseguit la primera incapacitat permanent d'un treballador del metro de Barcelona afectat per l'exposició a l'amiant. La justícia li ha donat la raó cinc anys després de denunciar-ho, i ara iniciarà els procediments per reclamar una indemnització i obrir les portes a altres treballadors que també vulguin denunciar l'empresa pública de transport.

Entrevistat al BDN360º i al Badalona Matí, Rubio diu que es troba bé, però que es cansa si fa esforços. Ara bé, l'amiant als pulmons, aspirat durant anys de treballar amb aquest material utilitzat, per exemple, als frens del metro, pot derivar en patologies molt greus, com el càncer. Rubio està jubilat i, segons explica el seu advocat, la sentència reconeix que l'asbestosi que pateix és conseqüència de la seva feina al metro, i per això se li concedeix una prestació per incapacitat laboral. Una prestació, però, que no li suposa cap guany perquè és pràcticament idèntica a la jubilació. De totes maneres, Rubio està satisfet de tenir raó i que això serveixi de precedent per altres treballadors del metro afectats. De fet, Rafael Rubio sospita que algunes de les morts de companys de la seva generació no han estat fortuïtes.

'No és casualitat que, d'un mateix lloc de treball, hagi mort tanta gent'

La sentència sí que permet que, a partir d'ara, Àlex Tisminetzky, l'advocat del Col·lectiu Ronda que porta el cas, reclami una indemnització a l'empresa pública del metro de Barcelona que indemnitzi Rafael Rubio i, potser, altres treballadors. Tant el Col·lectiu Ronda com els sindicats de treballadors de Metro també critiquen l'empresa per no retirar tot l'amiant i per no complir, diuen, l'acord pactat amb els afectats. En principi, els treballadors que pateixen per l'amiant han de gaudir d'una prejubilació a partir dels 58 anys, però no tots han aconseguit aquesta prestació.