Una quarantena de comparses participen en una Rua a Llefià amb polèmica

Una quarantena de comparses participen en una Rua a Llefià amb polèmica
Judit Larios
10/02/2024 - 22:37

Llefià, Badalona - Prop d'una quarantena de comparses han lluït les seves disfresses dissabte en la 42a Rua de Carnestoltes a Llefià. A la desfilada, formada per més d'un miler de participants, s'hi han pogut veure propostes ben variades, des de personatges de cinema fins a temàtiques reivindicatives.

Els organitzadors xifren en més de 6.000 els veïns que s'han aplegat pels carrers del barri per veure passar les diferents comparses. N'hi havia de tota mena: recreacions de pel·lícules com 'El Rei Lleó' o 'Charlie i la fàbrica de xocolata', guerrers espacials o autos de xoc. També algunes que han optat per aprofitar les disfresses per llançar missatges reivindicatius. És el cas d'una comparsa inspirada en la falta de pluges provocada pel canvi climàtic o una altra que denunciava l'elevat preu de l'oli d'oliva.

Mentre que alguns ja tenen experiència participant en la rua, per altres era la primera vegada. Això sí, la majoria de comparses tenien un tret en comú: la quantitat d'hores dedicades per elaborar les disfresses. Moltes d'elles asseguren que, per poder acabar-les a temps, van començar a fer-les fa dos o tres mesos.

En acabar la desfilada, les comparses s'han arreplegat a la plaça Trafalgar, on s'ha fet el ball de disfresses i la posterior entrega de premis. La comparsa més multitudinària, l'anomenada 'RainWodway', inspirada en diverses pel·lícules de Hollywood, va ser la guanyadora de la màscara de la rua. En la categoria de millor comparsa reivindicativa, el jurat va premiar la proposta 'Aigua és vida' de l'entitat cultural gallega Agarimos de Badalona. Demà, com és habitual, se celebrarà el Carnaval infantil. Com a novetat enguany, les comparses sortiran des de tres punts diferents de la ciutat fins a trobar-se totes al passeig de la Rambla.

Carnestoltes envoltat de polèmica

Els organitzadors de la rua a Llefià han denunciat que la regidoria de Cultura de l'Ajuntament els va fer «escapçar» el pregó de la Reina Carnestoltes. Un discurs que, de fet, va ser molt més breu del que és habitual i que es va limitar a traslladar la seva solidaritat als veïns de l'edifici esfondrat del carrer Canigó. La Reina només va llegir una part del text i va ometre els fragments amb crítiques referents a l'accés a l'habitatge, l'arbre de Nadal o la fuita de Canyet. El govern local manté que «no hi va haver cap censura» i diu que l'única petició que va fer és que el text fos respectuós amb el dol dels afectats per l'esfondrament.

D'altra banda, des de l'Associació de Veïns de Bufalà lamenten que el nou model del Carnaval infantil, que ha ajuntat tres rues diferents, hagi desplaçat la seva tradicional rua fora del barri. Se senten menyspreats, diuen, pel fet que el govern local no cedís a celebrar la festa final a Bufalà i la portés al Centre. L'associació de veïns considera que la decisió ha fet perdre l'essència de la seva desfilada per tal de mantenir la de les altres dues.

carnaval llefià 3

carnaval llefià 2

carnaval llefià 1

carnaval llefià 5