'Va ser com una tempesta o un terratrèmol', el testimoni dels veïns del carrer Canigó

'Va ser com una tempesta o un terratrèmol', el testimoni dels veïns del carrer Canigó
Jordi Ribàs / Sara Nicolás / Anna García de Albéniz
07/02/2024 - 16:11

El Raval, Badalona - Quan es va col·lapsar l'àtic i els menjadors de cinc dels pisos del número 9 del carrer Canigó, a dos quarts d'onze del matí d'aquest dimarts, en Juan Manuel Perea, veí del bloc, estava estenent la roba. El seu pis no és un dels directament afectats per l'esfondrament, i per això no es va adonar de la tragèdia fins que no va parlar amb els seus veïns. D'entrada, tant ell com el seu company de pis es van pensar que es tractava d'una tempesta o d'un terratrèmol.

Tant ell com la resta de veïns del bloc esperen ara que els bombers acabin de retirar les runes, així com la posterior inspecció de l'edifici per part dels tècnics municipals. La seva esperança és que l'estructura de l'habitatge no estigui compromesa i que no s'hagi d'enderrocar, però a curt termini només confia a, almenys, poder entrar en algun moment per recollir les seves pertinences. Una demanda que Bombers ha confirmat que serà possible a partir de les 17:00 hores d'aquest dimecres a la tarda, sempre que vagin acompanyats d'agents de Mossos i de bombers.

Els veïns dels blocs adjacents, que recordem van ser també desallotjats per si de cas, estan consternats per la tragèdia dels seus veïns del número 9, però també preocupats per l'estat del seu propi edifici. Però no només ells, també els veïns d'altres blocs del mateix carrer, que, diuen, són de la mateixa promoció. Veïns com l'Iván Robles, del número 13, qui explica que es va trobar amb la situació en sortir de treballar, i que des de llavors se sent insegur 'perquè són edificis antics'. La seva veïna Verónica Ortiz, també del número 13, afirma que estan molt espantats malgrat que 'ara per ara no ens han dit res, l'estructura està bé'.

Bona part del suport que han rebut els veïns afectats ha estat en el punt d'atenció instal·lat al Casal del Raval. El president del casal, Santi Van Oosterzee, i un dels seus membres, Miquel Àngel Aguayo, detallen que coneixen de primera mà els veïns i que se senten orgullosos d'haver-los pogut ajudar.

La majoria dels veïns desallotjats, de moment, han passat la nit a casa de familiars, però alguns ho han fet en els hotels que ha posat a disposició l'executiu local.