Valentí Soler, autor de 'Just Cabot i les veus de l'exili': 'Cal llegir la pàgina, per saber quina pàgina estem passant'

Valentí Soler, autor de 'Just Cabot i les veus de l'exili': 'Cal llegir la pàgina, per saber quina pàgina estem passant'
Mar Martínez
20/06/2024 - 13:00

Badalona - L'escriptor badaloní Valentí Soler reivindica i repassa la memòria històrica en el seu darrer llibre, 'Just Cabot i les veus de l'exili', publicat per l'editorial badalonina Pont del Petroli. Ho fa a partir de fragments de cartes que Cabot, periodista sobre qui Soler indaga des de fa més de quaranta anys, s'intercanvia des de l'exili amb dotze amics.

LLIBRE JUST CABOT I LES VEUS DE L'EXILI DE VALENTÍ SOLER PORTADA 2

'Lo que no puede perdonarse es esa corrupción de arriba a abajo, ese galicazo inoculado a un pueblo entero, que, si algún día vuelve a levantar cabeza y a tener una concepción normal y honesta de la vida pública y privada, no podrá menos que sentir hasta los tuétanos la vergüenza de toda esta época'. És el fragment d'una d'aquelles cartes, que adreça José Maria Quiroga Plá, gendre de l'escriptor i filòsof Miguel de Unamuno, a Just Cabot, periodista i funcionari republicà. Data de l'any 1954 i l'hi envia des d'un poblet de l'Haute-Savoi, a la frontera de França amb Suïssa. Després de buscar-les durant anys, Valentí Soler va trobar, a la mateixa bossa d'esport, d'altres. D'Ernest Guasp, dibuixant, Fric Armangué, apassionat pel món del motor, o de l'erudit, científic, bibliòfil i mecenes Rafael Patxot.
'Uns van sortir-se'n anant a Mèxic o a altres llocs d'Amèrica per refer la vida. És l'època més dura, en què tots estan en perill i en què qualsevol ràtzia de la policia pot fer que tornin a l'Espanya de Franco o que acabin en un camp de concentració dels nazis, gasejats', explica l'escriptor.

LLIBRE JUST CABOT I LES VEUS DE L'EXILI DE VALENTÍ SOLER PRÒLEG
Foto: Badalona Comunicació.

Tres-centes mil persones passant cap a l'exili. Hi havia avis i nens. Què havia fet aquella gent

Soler explica l'exili a partir de les cartes d'una dotzena d'amics de Just Cabot. I amb ells posa en relleu les vides dels milers d'exiliats per qui Valentí Soler considera que no es pot passar pàgina. No es pot, diu, almenys sense saber què va passar en aquella fugida de la dictadura franquista que els va fer travessar la frontera francesa i, en molts casos, la d'altres països del món.


'Cal recordar això: tres-centes mil persones passant cap a l'exili. Hi havia avis i nens. Què havia fet aquella gent. Ja els havien bombardejat aquí i a tot arreu', diu. 'Cal llegir la pàgina, per saber quina és la pàgina que estem passant i que la gent tingui consciència d'amb qui es juga els diners quan banalitza l'extrema dreta'.
El pròleg de 'Just Cabot i les veus vives de l'exili' l'ha escrit l'expresident de la Generalitat, i editor, Quim Torra qui, el 2009, va publicar amb la seva editorial, A Contra Vent, un altre dels llibres de Valentí Soler sobre la vida de Cabot, sota el títol 'El periodisme silenciat: Just Cabot. Vida i cartes de l'exili (1939-1961)'.