Veïns de Sant Adrià de Besòs denuncien presència de pols negra als seus balcons

Veïns de Sant Adrià de Besòs denuncien presència de pols negra als seus balcons
Judit Larios / Berta Soler
16/01/2024 - 19:11

Sant Adrià de Besòs - La Marea Verda de Sant Adrià de Besòs denuncia la presència d'una pols negra a les cases de diversos veïns dels barris de Sant Joan Baptista, la Mina i la Catalana. En desconeixen l'origen, però sospiten que podria venir de la incineradora de residus i les centrals tèrmiques pròximes a la zona. Per la seva banda, els responsables de les plantes neguen que la pols tingui res a veure amb la seva activitat. Des de l'Ajuntament adrianenc asseguren que són conscients de la situació i que ho estan investigant.

Es tracta d'una pols més negra de l'habitual i, segons alguns veïns, s'acumula a la superfície de casa seva, sobretot als balcons, de manera constant.

  • En Pau Donay viu al barri de Sant Joan Baptista des de fa més de vint anys i explica que l'acumulació de pols s'ha accentuat amb el pas del temps.

La proximitat a la incineradora Tersa i l'activitat que du a terme fa pensar al veïnat que la pols negra està lligada als fums que emet, que se sumen als de la central tèrmica d'Endesa que hi ha a tocar. Des de la Marea Verda reclamen que es clausurin les dues infraestructures i creuen que aquesta pols és simptomàtica que les emissions que generen són perjudicials per a la salut dels veïns.

  • Laura González és presidenta de l'associació mediambiental.

Una versió, la dels veïns, que les empreses asseguren que és falsa. Tersa nega que aquesta pols tingui relació amb la seva planta i assegura que el seu procés de tractament de residus inclou la retenció de partícules.

Per la seva banda, Endesa afirma que a la seva central tèrmica s'hi crema gas natural, que no emet partícules de pols negre i que, per tant, aquesta pols no és atribuïble, diuen, a la seva acció. L'Ajuntament de Sant Adrià ha manifestat que està intentant esbrinar la procedència d'aquesta pols. Segons diu, està en contacte amb la Marea Verda des que els van fer saber aquesta problemàtica.

📺 Notícia audiovisual: