Desvelat què sobresurt de la cuixa de Venus: l'ala de Cupido

Desvelat què sobresurt de la cuixa de Venus: l'ala de Cupido
Sílvia Villarroel
23/01/2024 - 17:33

Badalona - El Museu de Badalona revela que l'element que sobresurt del cos de la Venus podria ser una ala del seu fill Cupido i no un dofí o una cua de peix, com es pensava fins ara. L'àrea de conservació d'arqueologia del museu ha arribat a aquesta conclusió en el 90è aniversari del seu descobriment en una claveguera. El museu també estudia si l'origen del marbre blanc d'aquesta peça emblemàtica del segle I després de Crist, podria estar a una illa grega i no a Itàlia.

Imatges de Televisió de Badalona

Consideren que no es tractaria d'una Venus tipus nido, que tenen sempre un dofí al seu costat, sinó d'una Venus més moderna molt diferent de l'hel·lenística. El seu descobriment va ser l'any 1934 quan s'estava excavant el 'Clos de la Torre', l'actual plaça de l'Assemblea. La peça es va trobar a dintre d'una claveguera que anava cap al mar, provinent de la casa senyorial de Quint Licini. Va ser una troballa cabdal de l'època per Badalona.

Badalona la va agafar com a peça emblemàtica de la ciutat

  • Esther Gurri, arqueòloga i conservadora d'arqueologia del Museu de Badalona

L'arqueòloga afegeix que, com la de Badalona, n'hi ha dues més a Catalunya: una a Empúries i l'altra a Tarragona, però de dimensions més petites. Constata que és una escultura emblemàtica, demanada per a moltes exposicions a l'estranger, i amb un marbre molt ben treballat. De fet, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i la UAB estan treballant en una anàlisi petrogràfica, per saber d'on provenia aquest marbre. Creuen en la hipòtesi que no era de Carrara, Itàlia, sinó que podria provenir de Grècia. Esperen poder disposar enguany dels resultats d'aquest estudi.

📷 FONT: https://www.museudebadalona.cat/colleccions/venus/