Avui es commemora el vint-i-cinquè aniversari de la mort de la poeta badalonina Carme Guasch

Avui es commemora el vint-i-cinquè aniversari de la mort de la poeta badalonina Carme Guasch
Àngel Hernández Torres
22/08/2023 - 15:08

Badalona - Avui fa vint-i-cinc anys de la mort de la poeta i escriptora Carme Guasch i Darné. Tot i néixer a Figueres, en el 1928, va ser una badalonina d'adopció, ciutat on, finalment, va morir en el 1998 als seixant-nou anys. Mare dels periodistes i també escriptors Toni Soler i Sílvia Soler i de la mestra Blanca Soler des de ben jove va ser molt crítica amb el sistema educatiu franquista i va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona.

Als anys seixanta, compagina les col·laboracions en premsa amb els concursos literaris. Tot i que no és fins en el 1969 quan comencen els reconeixements i els guardons, ja que guanya el Premi Ciutat d'Olot de poesia. Des d'aquell moment, els premis van ser constants. Triomfa als Jocs Florals de Manresa, Perpinyà, Figueres, Calella i Barcelona.

L'any 1978, Guasch publica Vint-i-cinc sonets i un dia, el seu primer llibre. Un text que gira entorn de l'amor, tema que serà recurrent durant tota la seva obra. Però, tot i mai perdre l'amor de vista, a partir de la mort del seu marit en el 1982, la seva obra literària evoluciona i incorpora a les seves produccions temes com la mort i el pas del temps.

Trena de cendra, que és la seva única novel·la, els llibres de poemes Amat i amic i Pràctica de vida i la seva darrera publicació Interior són altres cèlebres títols de la seva carrera professional.