Decretada l'emergència per sequera a Badalona

Decretada l'emergència per sequera a Badalona
A. Sisó / J. Ribàs / J. Larios
01/02/2024 - 20:35

Badalona - La Generalitat decreta l'estat d'emergència per sequera als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells Badalona. La mesura afectarà prop de 6 milions de persones i reduirà el consum d'aigua diària a 200 litres per habitant i dia. Recordem, però, que a Badalona el consum mitjà actual es d'uns 150 litres. Aquest dijous, l'Ajuntament ha celebrat la comissió municipal de sequera per abordar les mesures restrictives amb cadascuna de les àrees implicades.

Entre les restriccions, s'ha reduït un 80% als usos agrícoles i un 25% en els usos industrials i recreatius. L'entrada en fase d'emergència, però, permetrà el reg de l'arbrat públic i el de camps de gespa destinats a l'esport federat, tot i que només amb aigua regenerada o freàtica. Queda prohibit l'ús de les dutxes de les platges, així com les pistes de gel o les festes d'escuma. D'altra banda, durant aquesta primera fase de l'emergència, les piscines cobertes incloses en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat només podran reomplir-se tancant dutxes o reduint la pressió de l'aigua. La pressió a les llars, de moment, no es veurà afectada.

Sonia Egea, regidora de Medi Ambient

Egea ha destacat que el fet que la ciutat disposi d'una estructura d'aigua freàtica potent i que el llindar de consum diari es trobi per sota dels 200 litres, els permet disposar d'un marge a l'hora d'aplicar les mesures. També ha avançat que la setmana vinent assistiran a una reunió amb Aigües Ter Llobregat i els ajuntaments dels municipis afectats per la fuita d'aigua de Canyet. A la trobada es preveu que l'ATLL exposi els seus plans de futur per solucionar la fuita. Recordem que malgrat que l'Ajuntament de Badalona ha construït una canalització de 70 metres que permet reaprofitar gran part de l'aigua, encara hi ha una petita quantitat que es perd.

Pere Aragonès: 'La sequera que viu Catalunya és la pitjor dels darrers cent anys'

Després de donar llum verda al decret d'emergència per sequera des del Palau de la Generalitat, el president Pere Aragonès ha dit que la sequera que viu Catalunya és la pitjor del darrer segle, i ha remarcat que ja sumem quaranta mesos amb dèficit de pluges. Aragonès també ha apel·lat a l'esforç de la ciutadania, que, assegura, ha permès endarrerir l'emergència de sequera uns quinze mesos.

Pere Aragonès, President de la Generalitat

Precisament, l'executiu català ha obert 100 expedients sancionadors a municipis que sobrepassen els límits d'aigua establerts. Tot i que els ajuntaments poden presentar al·legacions, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha lamentat la decisió del Govern de decantar-se per les amonestacions. La seva presidenta, Meritxell Budó, ha refermat el seu compromís de prendre les mesures necessàries per fer front a la sequera però ha reclamat eines per poder fer-ho.

Meritxell Budó, Presidenta de l'ACM