El temporal torna a deixar empremta a la platja de Badalona

El temporal torna a deixar empremta a la platja de Badalona
Albert Guerra / David González / Laura Valverde / Anna Garcia de Albéniz
02/04/2024 - 16:01

Badalona - Les pluges i el vent d'aquests dies han deixat, un altre cop, efectes visibles al litoral badaloní. La mossegada a la vora del mar ha tornat a provocar sots de més d'un metre, deixant al descobert restes d'antigues edificacions, com ja ha passat en episodis anteriors. Fins i tot, una de les guinguetes, instal·lades fa pocs dies, s'ha vist obligada a desmuntar l'estructura. Les ratxes de vent van arribar a màximes de gairebé 56 km/h i la pluja ens ha deixat 23 l/m² durant tot el cap de setmana.

S'han produït retrocessos de sorra superiors als 20 metres en alguns punts i esvorancs de tres metres de profunditat. Les platges més afectades són la del Coco, la del Pont del Petroli, la de l'Estació i la del Pont d'en Botifarreta.

TEMPORAL PLATJA 3

Pel que fa als equipaments, hi ha dues plataformes de dutxa totalment descalçades i malmeses i un contenidor semisoterrat trencat. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha tornat a posar de manifest la urgència de la situació, i ha demanat formalment una reunió entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i els ajuntaments afectats pels darrers temporals.L'alcalde demana emprendre de manera immediata totes aquelles accions i obres necessàries perquè la platja recuperi la normalitat. Assegura que si la situació es manté, es podria arribar a perdre la temporada de platges.

Si continuem igual, perdrem la temporada de platja. És evident que, amb aquesta situació, és molt difícil que Badalona tingui les platges en condicions.

A dos mesos de l'arribada de la temporada d'estiu, l'Ajuntament confia que els organismes corresponents facin els treballs d'adequació de les platges. Tot i la incertesa, la regidora de Medi Ambient, Sonia Egea, apunta que si no se'n fan càrrec, el govern local està disposat a fer les actuacions necessàries perquè la ciutadania pugui gaudir d'una temporada de bany amb normalitat a la ciutat.

TEMPORAL PLATJA 4

Un dels afectats més directes d'aquest darrer temporal ha estat el del sector de la restauració, concretament el de les guinguetes. Algunes ja s'havien començat a instal·lar al litoral badaloní abans de Setmana Santa per poder obrir les seves portes durant els dies de vacances. La guingueta Micandé, ubicada a la platja de l'Estació, s'ha vist especialment perjudicada. Davant de la previsió meteorològica adversa els responsables van decidir, per qüestions de seguretat, desmuntar-la i situar-la de forma temporal a tocar del passeig marítim. Frank Berrio, també propietari de la guingueta Karamba que es troba a la mateixa platja de l'Estació, detalla que aquesta no ha patit cap desperfecte. De fet, ha explicat que es troba en funcionament des de divendres passat amb total normalitat.

A Montgat perden la platja de les Barques

Pel que fa a Montgat, el temporal d'aquests dies ha provocat la pèrdua completa de la platja de les Barques. També s'ha produït un retrocés important de les obres d'emergència al sector de l'escullera. D'altra banda, des d'avui i fins divendres, el passeig Marítim de Montgat resta tancat al pas de vianants fins al Masnou, a causa de les obres de descontaminació del talús de la platja de les Barques. Una vegada el terreny es descontamini, hauran de començar les tasques de remodelació per a l'ampliació del passeig i la construcció d'una passera per fer més accessible la platja. Recordem que les tasques havien de començar fa tres anys, però es van endarrerir a causa de la detecció de sorra anòmala al litoral.

El govern espanyol estudia fer una declaració d'emergència

El govern espanyol estudia fer una declaració d'emergència a la costa catalana per accelerar la recuperació de les platges, després que el temporal Nelson que les ha afectat durant el cap de setmana n'hagi deixat diverses d'afectades i sense sorra. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s'ha reunit aquest dimarts amb els subdelegats del govern a Barcelona, Tarragona i Girona i amb els caps de demarcació de costes d'aquestes províncies per avaluar la situació provocada pel temporal.

La declaració d'emergència es podria fer a través d'una resolució de la Secretaria d'Estat del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Prieto ha assegurat que la campanya d'estiu 'no es veurà perjudicada' pel temporal.