Els pantans del sistema Ter-Llobregat han superat el 16% de capacitat

Els pantans del sistema Ter-Llobregat han superat el 16% de capacitat
ACN
26/03/2024 - 08:36

'Si ens diuen que seguirà plovent molt, podríem sortir amb els pantans al 17%', diu el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort

Badalona - Els pantans del sistema Ter-Llobregat, el qual abasteix Badalona i l'àrea metropolitana, han superat el 16% de capacitat, segons l'informe diari que elabora l'Agència Catalana de l'Aigua. En concret, amb la pluja d'aquest dilluns, els cinc embassaments del sistema (el de Sau, el de Susqueda, el de la Baells, el de la Llosa del Cavall i el de Sant Ponç) acumulen 98,24 hectòmetres cúbics d'aigua dels 612,07 possibles.

Recordem que la situació hídrica de la zona va dur la Generalitat a decretar la fase d'emergència a la conca quan es va baixar dels 100 hectòmetres cúbics. Superar aquesta xifra de forma sostinguda, si continua plovent, podria dur l'executiu català a variar les restriccions per la sequera.

De fet, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha afirmat que es podria sortir de la fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat si es compleixen les prediccions de pluges per als pròxims dies. 'Sempre repetim que si el volum embassat no supera per bastant el llindar del 16%, no retirarem l'emergència. Però si es compleixen les prediccions per a aquesta setmana i la següent, sí que ho podem fer', ho ha dit en declaracions a 'El Periódico'.

El conseller vincula l'increment del volum embassat amb una tendència meteorològica de pluja: 'Si ens diuen que continuarà plovent molt, podríem sortir de l'emergència amb els pantans al 17%. Si, altrament, resulta que no hi haurà més precipitacions, no serà possible'.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha recordat que les darreres pluges no són suficients, i que a Catalunya encara hi falta molta aigua. El govern també ha tirat endavant una modificació pressupostària per poder destinar 145 milions d'euros a inversions per fer front a la sequera. El decret inclou, entre d'altres, la construcció de pous profunds, l'augment de la plantilla del departament d'Acció Climàtica i l'ampliació de l'Estació de Tractament d'Aigües Potables del Besòs.