Els veïns de l'edifici Venus titllen de 'xantatge' haver de retirar les demandes per ser reallotjats

Els veïns de l'edifici Venus titllen de 'xantatge' haver de retirar les demandes per ser reallotjats
Judit Larios / Àngel Hernàndez
05/06/2024 - 20:47

La Mina, Sant Adrià de Besòs - Els veïns de l'edifici Venus del barri de la Mina qualifiquen de «xantatge» que per ser reallotjats se'ls obligui a retirar les demandes al Consorci de la Mina. En una assemblea informativa celebrada aquesta tarda, els veïns han valorat el pla d'expropiacions aprovat pel Consorci el passat 18 d'abril.

El pla d'expropiacions de l'edifici Venus afecta 244 habitatges de protecció oficial i 15 locals. Un total de 105 veïns compleixen els requisits del pla per ser reallotjats i la resta tenen dret a una indemnització o a un lloguer social. Fins ara, s'ha ofert un habitatge alternatiu a 23 veïns sempre que retirin les demandes per responsabilitat patrimonial contra el Consorci de la Mina, en cas que les hagin presentat. La resta està previst que s'ofereixin abans del 2028. Paqui Jiménez, portaveu dels veïns, reclama que tots puguin acollir-se a les expropiacions en les mateixes condicions i que se'ls indemnitzi per «anys de patiment». Tot i que serà un jutge qui dictamini les indemnitzacions, els veïns reclamen uns 10.000 euros per any des del 2009, una xifra molt allunyada dels 5.000 euros que en el seu moment va oferir el Consorci.

Els veïns, assessorats pel Col·lectiu Ronda, tenen previst tirar endavant amb les demandes. En concret, dels més de 240 veïns de l'edifici, uns 150 ja les han presentat, que en alguns casos estan als jutjats i d'altres seguint la via administrativa. Durant l'assemblea, l'advocada Mariona Torra ha explicat als veïns que el Consorci de la Mina no té pisos disponibles per a tots i que això tenen temps a estudiar el pla d'expropiacions i impugnar-lo si cal.

Des del Col·lectiu Ronda lamenten que els veïns estan igual que el 2009 i reclamen el compliment del decret HAUS. Aquest hauria de permetre que els veïns siguin reallotjats en pisos en igualtat de metres quadrats sense que impliqués cap altre cost econòmic que el pagament dels impostos vinculats a la compravenda.