Justícia: '7 de cada 10 joves que han comès algun delicte, i passen per justícia juvenil, no reincideixen'

Justícia: '7 de cada 10 joves que han comès algun delicte, i passen per justícia juvenil, no reincideixen'
Raquel Moreno
03/11/2023 - 16:02

Badalona - El Departament de Justícia assegura que 7 de cada 10 joves que han comès algun delicte i passen per la justícia juvenil no reincideixen. L'estudi elaborat per la Generalitat també conclou que la taxa de reincidència és molt més elevada quan la mesura aplicada al menor és l'internament: 6 de cada 10 tornen a reincidir.

Dels més de 3.600 joves d'entre 14 i 23 anys que han participat de l'estudi sobre la reincidència en la justícia de menors, un 6% van ser internats. La resta, un 94% van rebre diferents mesures, com ara la llibertat vigilada o les prestacions en benefici a la comunitat. Segons ha explicat el cap de l'àrea d'Investigació i Formació en Execució Penal del Departament de Justícia i coautor de l'estudi, Manel Capdevila, 2 de cada 3 joves que han comès algun delicte són de nacionalitat espanyola. El 80% són nois i un 50% dels joves que reincideixen tenen antecedents per delictes sense violència, com ara furts. A més, alerta, l'acompanyament d'un adult és el factor més determinant per a evitar la reincidència, i no pas l'internament.

Entitats badalonines com La Rotllana rep des de fa més de 10 anys joves que presten treballs comunitaris per evitar que reincideixin.

El que marca la diferència són aquests factors protectors; aquests adults que fan l'acompanyament. Hi ha més entitats i persones que fan aquest tipus d'acompanyament i és fonamental

Uns joves, expliquen, amb problemes d'autoestima i dificultats d'integrar-se al grup, però que en aproximadament un mes s'adapten a la resta de companys. La prestació del servei comunitari, celebren des de Justícia, obté bons resultats i és la millor manera, diuen, de treure'ls del sistema de justícia juvenil.