La Generalitat presenta el full de ruta contra la pobresa infantil 2024-2030

La Generalitat presenta el full de ruta contra la pobresa infantil 2024-2030
Jordi Ribàs
22/04/2024 - 18:25

Badalona - La Generalitat ha aprovat l'estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya fins al 2030. El full de ruta fixa dotze iniciatives per reduir la taxa de pobresa infantil i apropar-se a la mitjana europea. Actualment, un de cada tres infants a Catalunya es troba en situació de pobresa. Recordem que, entre els barris amb més risc de pobresa infantil hi trobem La Mina de Sant Adrià de Besòs, Fondo de Santa Coloma de Gramenet i Llefià i Sant Roc de Badalona.

En concret, la taxa d'infants i adolescents que es troba en situació de pobresa o exclusió social a Catalunya se situa en el 32,5% l'any 2023. En total, 442.300 nens i nenes es troben en situació de pobresa o risc d'exclusió, 167.771 dels quals en risc de pobresa extrema. La taxa AROPE, l'indicador principal a Europa, a Catalunya era del 31,7 l'any 2022, lleugerament per sota que la mitjana espanyola (32,2), però força per sobre que la mitjana de la Unió Europea (24,7). De fet, Catalunya i Espanya només tenen per darrere dos països europeus: Bulgària (33,9) i Romania (41,5).

A l'acte de presentació de l'estratègia, aquest dilluns, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha qualificat de “realitat inacceptable” el fet que Catalunya encapçali “per baix” les taxes de pobresa infantil en el conjunt de la Unió Europea. “No podem viure en un país en què el codi postal on neixes predetermini el teu futur”, ha afirmat també el conseller, que ha remarcat que el full de ruta proposat vol “tallar d'arrel” la transmissió intergeneracional de la pobresa.”

Entre les noves propostes del full de ruta de la Generalitat hi ha la implementació d'una prestació universal per fill a càrrec, la millora del disseny de la Renda Garantida de Ciutadania, la gratuïtat de l'etapa de 0 a 3 anys, la universalització del lleure o un pla de xoc contra l'abandonament escolar.