L'exdirectora de qualitat ambiental i mobilitat dubta que la moratòria anunciada per Albiol sigui legal

L'exdirectora de qualitat ambiental i mobilitat dubta que la moratòria anunciada per Albiol sigui legal
Sílvia Villarroel
19/09/2023 - 17:00

Badalona - L'exdirectora de qualitat ambiental i mobilitat de la Generalitat, la badalonina Mercè Rius, dubta que la moratòria anunciada per l'alcalde Xavier Garcia Albiol es pugui aplicar legalment. Ha afegit que si Badalona es desmarca, podria ser perjudicial per a tot l'estat, que podria ser multat per la directiva europea. El posicionament del govern badaloní, diu, podria tenir fins i tot conseqüències econòmiques i condicionar ajudes europees per a la millora de la qualitat ambiental.

Mercè Rius recorda que Espanya està als tribunals també per incompliment de la qualitat de l'aire en un procés obert per Europa. També apunta que el Parlament Europeu acaba d'aprovar una directiva més restrictiva sobre aquest àmbit, adoptant els límits de qualitat de l'aire recomanats per l'OMS i que són més segurs per a la salut de les persones. Això vol dir que encara s'haurà de fer més esforç per complir-los. Assegura que el fet que una ciutat, com seria Badalona, es desmarqui de la resta de l'estat pot tenir conseqüències econòmiques pel conjunt del país i pel mateix municipi.

Rius afegeix que no sap si aquesta moratòria de l'alcalde de Badalona pot tenir una repercussió negativa per la ciutat, i per aquesta raó creu que no calia fer una mesura tan general per a tota la ciutat, sinó estudiar bé els casos i ajudar només als col·lectius que realment ho necessiten. També assegura que un cop s'ha aprovat una mesura, per tirar-la enrere es requereix un informe vinculant de l'autoritat competent, que en aquest cas és la Generalitat de Catalunya, i que no creu que s'hagi demanat.