Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de PSC, Comuns, 2 diputats de Junts i TxT

Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de PSC, Comuns, 2 diputats de Junts i TxT
Judit Larios
13/07/2023 - 19:21

Barcelona - La socialista Lluïsa Moret és la nova presidenta de la Diputació de Barcelona, escollida amb els vots del PSC, els Comuns, els dos diputats independents de Junts i el de Tot per Terrassa. Moret ha aconseguit 25 vots, un menys dels 26 per assolir la majoria absoluta. Per darrere han quedat els candidats d'ERC i Junts, amb 10 vots cadascun, Xavier Garcia Albiol pel PP, amb 4, i el de Vox, amb 1.

Moret relleva així a la també socialista Núria Marín al capdavant de la Diputació. En el seu primer discurs com a presidenta, l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat ha garantit l'aposta del nou govern de l'ens pel diàleg, el consens i les aliances més enllà, ha dit, de les diferències i les sigles polítiques. 'Obrim camí cap a la configuració d'un govern ampli, plural, de progrés i progressista', ha assegurat la nova presidenta de la Diputació.

De ben segur que regnarà sempre la paraula i el contrast d'idees, des del respecte i la dignitat com a valors fonamentals

Ple Diputació Barcelona constitució
Ple de constitució de la Diputació de Barcelona / Diputació de Barcelona

Els diputats independents de Junts formaran part del govern, tot i que el partit queda fora de l'executiu. Tampoc hi entrarà el partit terrassenc, tot i haver avalat la candidatura de Moret. Per la seva banda, el diputat popular i alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que li hauria agradat poder arribar a un acord per la vocació municipalista del seu partit. Ha atribuït la impossibilitat de fer-ho als límits marcats pel principal soci de govern del PSC: els comuns. Tot i això, ha mostrat voluntat de col·laboració.

Entre els 51 diputats que ocuparan les cadires de l'òrgan supramunicipal durant aquest mandat s'hi troba també el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Badalona, Daniel Gracia. Entre els representants del PSC s'hi troben l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, i la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, mentre que a la llista dels comuns hi ha la presidenta de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó. Pel que fa a ERC, hi forma part el regidor de Sant Adrià, Antoni Vélez i el també regidor del consistori adrianenc Jordi Albert de la Fuente és l'únic diputat de Vox.