Milers de badalonins reben el missatge de simulacre d'alerta de Protecció Civil

Milers de badalonins reben el missatge de simulacre d'alerta de Protecció Civil
S. Soldado/ R. Moreno/ S. Nicolás/ M. Martínez
14/09/2023 - 13:53

Badalona. - Passaven un segons de les 10h quan alguns mòbils de les persones que estaven a les oficines del Viver han començat a sonar. Un soroll clar, estrident que alertava del simulacre que la Generalitat ha portat a terne a diferents hores d'aquest dijous a la demarcació de Barcelona.

SIMULACRE ALERTA 2

A les oficines del Viver, moltes de les persones que s'esperaven a fer tràmits al Servei d'Atenció a la Ciutadania eren alertats pel mòbil amb un missatge molt concret. «Prova d'alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. És un simulacre» El missatge estava en diferents llengües amb l'objectiu d'arribar a tota la població i és la culminació de la implantació del sistema d'alertes a territori català. Les alertes s'activaran davant situacions de risc col·lectiu elevat. 'Situacions catastròfiques, forts aiguats sobtats, grans incendis forestals, sobretot s'activarà davant episodis meteorològics que poden afectar a una gran població', assegura el tècnic de Protecció Civil de l'Ajuntament de Badalona, Sígfrid Ramos.

SIMULACRE ALERTA 3

En el missatge de dijous, no s'ha donat cap instrucció a seguir, però en un futur les alertes aportaran instruccions clares i concises del que s'ha de fer en cada moment. Moltes de les persones que s'esperaven al Viver, no s'han sorprès de l'alerta, ja que hi estaven al corrent del simulacre. És el cas de la Jenny, que la considera una eina molt util . 'És la forma de saber què passa, un cop el reps has de mantenir la calma i seguir les instruccions' explica.

També s'ha donat el cas de persones a qui no ha sonat el telèfon. Des de la Generalitat recorden la importància de tenir activada l'opció al dispositiu. És tan senzill com anar a les opcions de configuració del mòbil i permetre aquest tipus d'alerta.

El simulacre als mercats municipals

Al mercat de La Salut paradistes i clients se sorprenien a l'escoltar l'alarma que sonava als seus telèfons mòbils. Alguns eren coneixedors del simulacre de Protecció Civil i d'altres els ha agafat per sorpresa. Fins i tot, alguns usuaris ja havien advertit als seus familiars d'avançada edat perquè no s'espantessin al rebre la notificació. Tots ells però, creuen que es tracta d'una bona iniciativa per alertar la població en cas d'emergència i poder actuar de manera preventiva. També hi hagut usuaris que no han rebut l'alerta, ja que no disposaven d'un telèfon mòbil intel·ligent. El simulacre s'ha viscut amb total normalitat.

Tot un 'èxit' segons el Departament d'Interior

El Departament d'Interior de la Generalitat qualifica d'èxit el simulacre d'alerta dut a terme per Protecció Civil. El conseller Joan Ignasi Elena, que ha comparegut després de les proves de les 10 i les 11 al Vallès Oriental, Maresme i Barcelonès, assegura que prop del 90% dels telèfons que es trobaven a l'àrea metropolitana han rebut l'alerta.

Elena ha xifrat en 3 milions les persones a les quals havia arribat la notificació de Protecció Civil després de les dues primeres proves a l'àrea metropolitana. Pel que fa als dispositius que no han rebut l'alerta, el conseller ha manifestat que la causa més probable és que no s'hagin actualitzat o les notificacions del sistema d'alerta no estiguin activades. Joan Ignasi Elena ha posat de manifest la importància de l'èxit del simulacre, ja que l'objectiu és donar missatges clars i excepcionals en cas d'emergència, catàstrofe o accident greu.