Primavera climàtica seca tot i les pluges de maig

Primavera climàtica seca tot i les pluges de maig
Ingrid Vicent
01/06/2023 - 15:49

Badalona - El mes de maig ha fet reaparèixer la pluja després d'una llarga ratxa seca, però no ha plogut per igual a tot el territori i al contrari del que es pugui pensar, a Badalona, el maig s'ha tancat amb un dèficit de precipitació del 40%. Els diferents ruixats que s'han produït en les darreres setmanes han deixat un registre mensual de 29 l/m² a l'observatori Municipal, una dada que queda àmpliament per sota de la mitjana climàtica situada en 48 l/m².

Amb l'inici del mes de juny es tanca la primavera climàtica (no pas l'astronòmica, que encara s'allargarà fins el proper 21 de juny) i ho fa com una de les més seques enregistrades a l'arxiu climàtic de la ciutat, només superada per la primavera del 2006. Entre els mesos de març, abril i maig, d'aquest 2023, el registre de pluja suma 34,4 l/m², el que implica un dèficit molt elevat i manquen al voltant de 100 litres respecte a la mitjana climàtica que se situa en 135 l/m². Les precipitacions pròpies d'aquesta època de l'any no han acabat d'arribar i es tanca una primavera seca.

paisatge sec

Els ruixats que han anat arribant a Badalona han servit per remullar el terreny, però son pluges totalment insuficents per capgirar una situació de sequera que s'arrossega en el temps. Aquest maig la vegetació ha pogut apagar la sed, però manca aigua per fer reverdir les zones verdes i omplir els pous d'aigua.