Un sòl més absorbent per ajudar els arbres de Ca l'Arnús i Can Solei

Un sòl més absorbent per ajudar els arbres de Ca l'Arnús i Can Solei
Mar Martínez
12/06/2024 - 18:26

Casagemes - Als parcs de Can Solei i Ca l'Arnús l'Ajuntament de Badalona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona estan aquests dies fent actuacions per optimitzar la capacitat que el sòl té per absorbir l'aigua de les pluges i, amb això, que l'aigua arribi millor a les arrels dels arbres. També s'ha fet proves a alguns arbres per avaluar el risc que tenen de caure. Són mesures per pal·liar els efectes de la sequera en aquest parc urbà.

Arbrat parc Arnus Solei actuacions mulching 4
Foto: Badalona Comunicació.

En jardineria es coneix com a 'mulching' i consisteix a crear una mena d'encoixinament de material orgànic, restes de poda en aquest cas, que permet que el terra mantingui la humitat. A més, ajuda a alentir l'enduriment o compactació del sauló propi del parc de Can Solei i Ca l'Arnús on prèviament s'intervé amb màquines sobre el terreny per fer-lo més permeable. Les actuacions beneficien els plàtans de la glorieta, l'esplanada de lledoners i roures que hi ha davant l'escola Artur Martorell i la pineda que hi ha a tocar.

Arbrat parc Arnus Solei actuacions 2
Foto: Badalona Comunicació.


Xavier Recasens, tècnic de Gestió del Verd urbà de l'Ajuntament de Badalona, explica que 's'ha excavat unes rases petites que s'han omplert d'un material més porós, en aquest cas grava'. L'objectiu, diu, és que 'la gent hi pugui passejar sense prendre mal, a l'hora que s'ha d'aconseguir un nivell de ventilació important perquè les arrels puguin desenvolupar-se i l'aigua es pugui infiltrar'.

Diagnosi d'arbres per valorar la possibilitat de caiguda

Per altra banda, l'ajuntament està a l'espera de la diagnosi de dos pins alts i prims, ubicats al mateix nivell que els edificis bessons, que han estat sotmesos a proves de tracció per valorar si poden caure. En la prova se'ls lliga a tensors metàl·lics que estiren l'arbre i se'n valora la resistència.

Arbrat parc Arnus Solei actuacions pins proves traccio 3
Foto: Badalona Comunicació.

La sequera ha provocat, explica l'ajuntament, més tales de les habituals perquè els arbres s'han debilitat i han estat atacats per plagues oportunistes. Unes tales, diu, necessàries per garantir la seguretat dels ciutadans que l'utilitzen.