Una enquesta pregunta per primer cop a joves badalonins si alguna vegada han pensat en el suïcidi

Una enquesta pregunta per primer cop a joves badalonins si alguna vegada han pensat en el suïcidi
Jordi Ribàs
29/01/2024 - 20:18

Badalona - Un 42% de les noies i un 26% dels nois enquestats a Badalona ha pensat alguna vegada en el suïcidi. Aquesta és una de les dades que ha causat més preocupació de la tercera enquesta d'hàbits de salut de la Diputació, on hi han participat més de 600 alumnes de quart d'ESO de 14 centres de Badalona. Ara bé, els professionals de la Salut avisen que aquestes xifres s'han de contextualitzar per entendre-les sense alarmismes.

Entrevistat al BDN360º, Xavier Crego, cap del servei de Salut de l'Ajuntament de Badalona, recorda que és la primera vegada que es pregunta aquesta qüestió en una enquesta, seguint el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025. Per tant, afirma, no es pot determinar si hi ha una tendència creixent. A més, Crego remarca que els enquestats són adolescents, i que s'ha de tenir en compte que és una etapa que és “un remolí d'emocions” i que, això “es reflecteix d'una manera o altra” en les seves respostes.

El cap del servei de Salut de Badalona assenyala que l'enquesta també apunta una certa millora respecte a les dades preses durant la pandèmia, almenys pel que fa als indicadors de trastorns alimentaris. Una de les dades més positives, diu, és que més d'un 40% de joves fa esport sovint. Ara bé, Crego sí que mostra preocupació per altres dades, com ara la quantitat de menors que dormen menys de 7 hores diàries o que no esmorzen abans d'anar a l'institut.

Amb tot, Crego recorda que l'enquesta no s'ha publicat oficialment perquè els professionals de la Salut encara estan valorant els resultats.