Badalona - Un informe de la Universitat Pompeu Fabra i de la UOC, publicat a la revista 'Nature', revela que 1 de cada 5 joves espanyols passa més de dues hores a TikTok, superant el llindar 2 recomanat.
L'estudi destaca que gairebé un 24,4% de les noies supera aquest temps, davant del 15,5% dels nois. Encara que no es pot afirmar una relació directa, la recerca apunta a possibles connexions entre el consum de xarxes socials i determinats problemes relacionats amb la salut mental.
Aquest estudi se centra en l'accés dels adolescents a l'aplicació TikTok i el tipus de contingut que consumeixen. En aquesta primera fase, on s'han entrevista prop de 1.000 joves, s'ha conclòs que les noies publiquen i consumeixen més continguts que no pas els nois. Ho ha explicat al Badalona Matí, Clara Virós, una de les autores principals de l'estudi.
A més, l'anàlisi també ha determinat que encara es perpetuen els rols de gènere més tradicionals a través dels vídeos. 'Tot i que s'hagi trencat una mica amb els rols de gènere a l'hora de crear contingut', comenta Virós, sí que es veu marcat amb les noies que miren 'més contingut de moda', mentre els nois tendeixen a mirar més sobre 'videojocs o esports'.
Aquesta és una situació que no ha passat desapercebuda per als joves de la nostra ciutat, que reconeixen la influència de les xarxes a les seves vides:
L'estudi comptarà properament amb una segona fase. S'espera que en aquesta es creïn grups de discussió directa amb adolescents, per aprofundir més en si són conscients del que són les fake news i l'impacte de les xarxes socials en la seva percepció del món.
🎙️ Entrevista del Badalona Matí a Clara Virós, una de les autores de l'estudi. Emesa l'11 de desembre de 2024