A FONS | 2.000 atesos a la unitat de Covid persistent de Can Ruti: Una malaltia plena d'incertesa

A FONS | 2.000 atesos a la unitat de Covid persistent de Can Ruti: Una malaltia plena d'incertesa
Laia Martínez | ACN (Jordi Pujolar i Àlex Recolons)
24/02/2025 - 17:38

Notícia | 25 de febrer 2025

Badalona - La unitat especialitzada de Covid persistent a l'Hospital Germans Trias i Pujol ha atès uns 2.000 afectats, des de la seva obertura el juny de 2020.

D'aquests, només el 7,6% ha aconseguit recuperar-se

Cinc anys després de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19, la medicina encara no té respostes per abordar aquesta malaltia, plena d'incerteses. Aquest febrer s'ha posat en marxa un assaig clínic d'un nou fàrmac i es preveu que els primers resultats es donin a conèixer el 2026. El 25 de febrer de 2020 es va detectar el primer cas a Catalunya.

SILVIA SOLER COVID PERSISTENT CAN RUTI FOTO ACN
Sílvia Soler, portaveu del col·lectiu d'afectats | Foto: ACN (Jordi Pujolar i Àlex Recolons)

Els professionals defensen un enfocament assistencial pluridisciplinari per atendre els pacients amb múltiples símptomes i amb dificultats en el diagnòstic. Una de les primeres diagnosticades va ser la Sílvia Soler, portaveu del col·lectiu d'afectats. Després d'infectar-se fa 5 anys, encara pateix brots, com problemes musculars, episodis de fatiga o disfonia.

Les seqüeles dels pacients no són únicament en l'àmbit de la salut, sinó en la seva vida social i laboral. Per això, els afectats celebren que se'ls comenci a reconèixer com a pacients crònics complexos, tot i que critiquen manca de suport per part de l'administració.

Sílvia Soler comenta que 'afecta molts fronts i són molts diners', en són conscients, afegeix, però 'som aquelles persones que al principi de la pandèmia ens van dir que ens quedéssim a casa, que ens curaríem sols i que no ens passaria res. I després de 5 anys estem malalts. Crec que una part de responsabilitat la tenen els governs'.

Després de cinc anys, estem malalts

Cada setmana, es registren 10 noves primeres visites

A Can Ruti continuen arribant casos greus. Els casos més lleus es tracten a l'assistència primària i no són derivats, però la llista d'espera a l'Hospital Germans Trias i Pujol és d'uns sis mesos.

Lídia Gázquez, infectada el febrer de 2021, va ser una de les primeres a ser atesa en aquesta unitat. Després de la darrera visita a Can Ruti, Gázquez assegura que ha millorat, tot i patir algunes seqüeles. 'He anat progressant fins que s'han compert aquests quatre anys i ara ja puc fer vida normal. Estic molt recuperada, però queden algunes seqüeles i és el que estem intentant de fer net'.

Estic molt recuperada, però queden algunes seqüeles

CAN RUTI COVID PERSISTENT LIDIA GAZQUEZ FOTO ACN
Lídia Gázquez a la consulta de Can Ruti | ACN (Jordi Pujolar i Àlex Recolons)

La directora del programa de Covid persistent de Can Ruti, Lourdes Mateu, és contundent: encara queda molt per conèixer, diu.

En aquest sentit, explica que 'és difícil la incertesa, el no poder donar explicacions al pacient ni per què estan així i ni es curaran o no. Hi ha pacients que s'han adaptat a la seva nova condició'.

Hi ha pacients que s'han adaptat a la seva nova condició

Segons Mateu, la investigació se centra a la caracterització de la malaltia, l'anàlisi dels factors de risc o la fisiopatologia per trobar el tractament més adequat. La Fundació Lluita contra les Malalties Infeccioses, en col·laboració amb la biofarmacèutica PharmaMar, han iniciat l'assaig clínic 'Thalassa', per avaluar l'eficàcia de la plitidepsina, un antiviral amb efectes contra el SARS-CoV-2 i l'herpes. És un possible tractament, amb què els investigadors es mostren esperançats.