Badalona - El centre Barnahus de Badalona, que també dona cobertura a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, ha atès més de 240 casos de violència sexual contra infants i adolescents en el seu primer any de funcionament.
Segons la seva coordinadora, Carme Gálvez, el servei ha aconseguit consolidar-se com un espai de referència en l'atenció integral a les víctimes i les seves famílies. L'objectiu principal d'aquest model d'atenció és evitar la revictimització dels menors, oferint un espai segur també durant tot el procés judicial.
La derivació dels infants i adolescents al servei pot venir de diversos professionals com pediatres, psicòlegs, mestres i, en alguns casos, del mateix entorn judicial. La coordinació interdepartamental entre Salut, Educació, Justícia i Drets Socials és clau per garantir una atenció integral i eficaç a cada cas.
La majoria de les víctimes són adolescents d'entre 10 i 15 anys, i més del 80% són nenes, però també s'han detectat casos en infants de tan sols quatre anys. En més de la meitat dels casos, l'agressor forma part del mateix nucli familiar, fet que dificulta la detecció i la posterior denúncia. Malgrat aquestes dificultats, s'ha aconseguit que més de la meitat dels casos tractats estiguin judicialitzats, fet que demostra l'eficàcia del model Barnahus en el procés d'acompanyament i recerca de justícia per a les víctimes.
De cara al futur, la Barnahus de Badalona treballa en la implementació d'un programa de prevenció i detecció en escoles i instituts aquest 2025, amb l'objectiu de sensibilitzar tant l'alumnat com el professorat sobre la violència sexual infantil i adolescent.