5è de primària i 2n d'ESO, les etapes amb més assetjament escolar segons la Plataforma PDA Bullying

5è de primària i 2n d'ESO, les etapes amb més assetjament escolar segons la Plataforma PDA Bullying
Sílvia Villarroel
25/05/2023 - 14:49

Badalona - Des de la Plataforma PDA Bullying afirmen que a 5è de primària i a 2n d'ESO són les etapes on es donen més casos d'assetjament escolar als centres educatius. També remarquen que en general, es fa un bon traspàs de la primària a la ESO, i posen com a exemple la feina que es fa al Julià Minguell de Badalona.
Aquestes dades van de la mà del primer estudi oficial a l'estat espanyol sobre l'assetjament escolar on hi han participat més de 37.000 persones entre alumnat, famílies i docents. L'estudi evidencia que quasi el 10% dels alumnes que pateixen bullying ho fan a la primària, i més d'un 4 i mig per cent afirma haver assetjat a algú alguna vegada. Per fer front a aquesta situació, la plataforma PDA Bullying, treballa per la visibilització de bones pràctiques en prevenció, detecció i actuació per superar el Bullying a través de generar un benestar saludable. Aquesta plataforma la integren un conjunt d'entitats i institucions com SEER, una entitat gestora que promou el desenvolupament de la personalitat, especialment a través de l'educació emocional com explica la seva directora executiva Laura Torrella.
Per la seva banda Ramiro Ortegón, president de la Plataforma PDA Bullying, especifica que no hi ha un perfil clar d'assetjador ni d'assetjat, i que en el treball a l'aula sobretot, es troben perfils d'alumnes molt diferents.
Des de SEER remarquen que els alumnes agredits acaben en situació de víctima sense triar-ho, doncs és l'agressor qui decideix situar-la en aquesta posició, i en moltes ocasions no tenen prou recursos per sortir-se'n. Per això la prevenció és una de les claus per aturar l'assetjament escolar. L'entitat treballa el desenvolupament socioemocional dels infants perquè tinguin els recursos necessaris per fer front a les situacions i conflictes que els hi planteja la vida, entre les quals pot haver-hi una situació de bullying. Afirmen també que un altre recurs que haurien de tenir els centres educatius és disposar de protocols actualitzats que contemplin un abordatge integral d'aquests casos, des de la prevenció, passant per la detecció i l'actuació, acabant amb l'aturada de la violència i la reparació final. Una reparació que, diuen, hauria d'incloure tant a l'agressor, com a la víctima i el grup de l'aula. De cara el curs vinent serà obligatòria la figura de coordinador de benestar, que esperen, ajudi a millorar les situacions de bullying als centres educatius.