Badalona - A Catalunya més de 80.000 persones tenen discapacitat intel·lectual, és a dir, 1 de cada 100 ciutadans. En els darrers 5 anys, el nombre de persones amb aquesta tipologia de discapacitat ha augmentat un 28%. Així ho recull el segon informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya elaborat per la federació d'entitats DINCAT.
L'estudi serveix com a punt de partida per establir una diagnòstic acurat de la situació actual referent als drets i necessitats d'aquest sector de la població. Segons Antonio Martínez, vicepresident de la Fundació Badalona Capaç, l'informe evidencia fets preocupants. El document detalla, per exemple, que un 90% de les persones amb discapacitat intel·lectual no tenen un contracte laboral, i que un 30% d'aquestes són dones. Un altre àmbit a destacar és el residencial, i es que actualment hi ha una llista d'espera de gairebé 4.000 persones (en concret, 3800) per accedir a centres residencials o llars residències. Antonio Martínez assenyala també els obstacles que es troben en l'àmbit educatiu.
Amb tot, i partint de les dades de l'estudi, apunta que cal dotar el sistema de polítiques públiques que permetin garantir la inclusió i la igualtat de tracte del col·lectiu en els diferents àmbits de la societat. L'informe ha estat elaborat per DINCAT, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament i Granés Fundació, una entitat que promou projectes de recerca en relació a la discapacitat.