A FONS | 8 alcaldes i 15 investidures a Badalona des de l'inici de la democràcia

A FONS | 8 alcaldes i 15 investidures a Badalona des de l'inici de la democràcia
Montse López
16/06/2023 - 12:57

Badalona - Badalona viurà la 16a investidura des de l'inici de la democràcia aquest dissabte 17 de juny. Es tornarà a celebrar a la Casa de la Vila després que les dues últimes (2020, Garcia Albiol; 2021, Rubén Guijarro) s'hagin fet al BCIN a causa de les restriccions per la pandèmia del Coronavirus. I és que la ciutat ha viscut 15 investidures des del 1979 i ha tingut fins a 8 alcaldes, alguns d'ells com Joan Blanch, Maite Arqué o Àlex Pastor han aixecat la vara d'alcalde en més d'una ocasió. En el cas de Xavier Garcia Albiol serà la tercera vegada que ho fa, però no de manera consecutiva.

1979: Màrius Díaz, del PSUC, primer alcalde de la democràcia

1979- Màrius díaz balcó MUSEU
Màrius Díaz al balcó de la Casa de la Vila, 1979 / Museu de Badalona


El 19 d'abril de 1979, Màrius Díaz es convertia en el primer alcalde de Badalona de la democràcia en un ple amb màxima expectació. Díaz va rebre 25 dels 27 vots del ple (PSUC, PSC i CiU). Un cop va rebre la vara, va sortir al balcó i li va llençar un clavell a la seva parella. La Plaça de la Vila era plena d'esperança pera una nova etapa que començava.

1983: Joan Blanch és escridassat pel PSUC

1983- Joan Blanch Revista de Badalona
Joan Blanch aixeca la vara per primera vegada, 1983 / Revista de Badalona


Al 1983 el PSC superava el PSUC en nombre de regidors, 12 a 11. Les discrepàncies entre les dues forces anaven en augment i, finalment, Joan Blanch aixecaria la vara com a representant de la força més votada. A la Plaça de la Vila, se sentien crits en contra del nou alcalde. Un any després, els socialistes van pactar amb CiU que van entrar a formar part del govern.

1987: Joan Blanch rep el suport d'IC i és investit amb 23 vots

1987- Arxiu Revista de Badalona
Joan Blanch, investit alcalde, 1987 / Revista de Badalona


El 10 de juny de 1987, tornen els dubtes fins l'últim moment. El PSC havia aconseguit 13 regidors i el partit de Màrius Díaz (ja sent Iniciativa per Catalunya), 10. Després de l'apropament entre les dues formacions, Màrius Díaz dona suport a Joan Blanch. Governarien plegats amb 23 dels 27 regidors del Ple.

1991: Joan Blanch aconsegueix majoria absoluta

1991-Mesa Edat Màrius i Albiol Museu de Badalona
Mesa d'Edat amb Màrius Díaz i Xavier Garcia Albiol / Museu de Badalona


Primera majoria absoluta a Badalona. El PSC, enmig de l'efervescència de l'arribada de les Olimpíades, aconsegueix 14 regidors. A la mesa d'edat, hi vèiem a Màrius Díaz, el regidor més gran. Xavier Garcia Albiol accedia al consistori per primera vegada com a regidor del PP. Era el regidor més jove. Díaz li lliura la vara a Joan Blanch.

1995: Blanch és reelegit per ser la força més votada

1995- Joan Blanch sala de plens Museu de Badalona
Sala de Plens durant la investidura, 1995 / Museu de Badalona


El PSC passa de 14 a 10 regidors a causa del desgast socialista generalitzat. És l'últim mandat de Màrius Díaz com a regidor que ja no es va presentar com a candidat, cedint el lloc a Manuel Armentero. Joan Blanch és nomenat alcalde per majoria simple, de nou per ser la força més votada només amb els vots del seu partit. Un any després, CiU tornaria a entrar al govern. En aquell moment, començaven les fortes discrepàncies de Joan Blanch amb PSC.

1999: Maite Arqué escenifica l'acord amb Niso i Armentero

1999 Maite Arqué balco bdncom
Maite Arqué surt al balcó amb Armentero i Niso, 1999 / Badalona Comunicació


El 3 de juliol de 1999, Badalona tenia la seva primera alcaldessa. Maite Arqué agafava les regnes del PSC i rebria el suport d'Iniciativa i d'Esquerra Unida que es van presentar per separat. Sortien al balcó de l'Ajuntament escenificant l'acord a tres bandes.

2003: La investidura es fa 20 dies més tard del previst

Maite vara 2003
Investidura Maite Arqué, 2003 / Revista Bétulo


El 4 de juliol de 2003, Maite Arqué tornava a aixecar la vara però ho feia 20 dies més tard que la resta d'ajuntaments. Un conflicte en una mesa electoral, que es va deixar de comptabilitzar 81 vots corresponents a Iniciativa Esquerra Unida, va retardar la investidura.

2007: El PSC canvia ICV-EUiA per CiU

2007 Maite Falco Vives revista betulo
Maite Arqué pacta amb Falcó i Vives, 2007 / Revista Bétulo


'Acord per un govern de progrés' li van dir. El 16 de juny del 2007, el PSC canviava ICV-EUiA per Convergència i Unió i acordava, junt amb Esquerra, un pacte per a 4 anys. El PP seguia augmentant els vots i, cada vegada, era més a prop d'enxampar els socialistes.

2008: Canvi d'alcalde a mig mandat

2008 - Jordi Serra vara AJUNTAMENT
Investidura Jordi Serra, 2008 / Ajuntament de Badalona


Era una pràctica habitual dins del Partit Socialista. Maite Arqué marxava de senadora a Madrid i deixava l'alcaldia. Ho feia un 3 d'abril, coincidint amb l'aniversari de les primeres eleccions democràtiques. El 8 d'abril de 2008, Jordi Serra es convertia en alcalde sense haver-ne estat el candidat.

2011: CiU facilita l'alcaldia al PP

2011 - Xavier Garcia Albiol vara AJUNTAMENT
Investidura Xavier Garcia Albiol, 2011 / Ajuntament de Badalona


La victòria del PP de Garcia Albiol trenca les opcions de revalidar l'alcaldia als socialistes. Convergència i Unió facilita que el líder del PP aixequi la vara, enlloc de revalidar el pacte amb el PSC. Va ser una investidura calenta on es podien veure a la Plaça de la Vila defensors i detractors de Garcia Albiol. L'alcalde va haver de sortir per la porta del darrere i escortat per la policia.

2015: Guanyem irromp i Sabater aconsegueix l'alcaldia

2015 - Dolors Sabater vara a peus de plaça de la vila AJUNTAMENT
Dolors Sabater surt amb la vara a la Plaça de la Vila, 2015 / Ajuntament de Badalona


El PP segueix augmentant de vots però irromp per primera vegada al consistori Guanyem Badalona en Comú amb 5 regidors. Dolors Sabater es proclama alcaldessa amb els vots del PSC, ERC, ICV-EUiA i un dels regidors de CiU. Amb els seus companys de viatge (Oriol Lladó i Àlex Mañas) surten a la Plaça a lliurar la vara a la ciutadania. El balcó de l'Ajuntament l'ocuparien diverses entitats socials i culturals de Badalona.

2018: El PSC torna a l'alcaldia amb una moció de censura

2018 - Àlex Pastor vara moció de censura AJUNTAMENT
Àlex Pastor és investit el juny de 2018 / Ajuntament de Badalona


Primera moció de censura a Badalona. El PSC decideix retirar-li el suport a Dolors Sabater i pacta amb PP i Ciutadans que Àlex Pastor en sigui l'alcalde. El ple va durar 3h 40 minuts, ple d'incerteses ja que Garcia Albiol va demanar un recés de 15 minuts per acabar-s'ho de pensar. Finalment, va permetre que Pastor aixequés la vara. 1 any de govern en minoria, amb un PSC de només 3 regidors.

2019: Investit el candidat de la 3a força més votada

2019 - Àlex Pastor vara bdncom
Investidura Àlex Pastor, 2019 / Badalona Comunicació


Torna a governar la tercera força més votada. Àlex Pastor mantenia que no faria alcalde ni Albiol ni Sabater i ho va complir. La Badalona Valenta (Guanyem i ERC que es van presentar junts però se separarien després de la investidura) dona els seus vots al socialista.

2020: Contra tot pronòstic, Albiol torna a l'alcaldia

2020 - Xavier Garcia Albiol bcin vara AJUNTAMENT
Xavier Garcia Albiol és investit al BCIN, 2020 / Ajuntament de Badalona


Primera investidura fora de la Casa de la Vila. Enmig de la pandèmia per Coronavirus, Àlex Pastor és detingut per saltar-se el confinament i conduir sota els efectes de l'alcohol. L'alcalde dimiteix i, amb els dubtes de si tornarà el pacte de l'any anterior, finalment no hi ha acord. Contra tot pronòstic i sense públic al BCIN, Xavier Garcia Albiol recupera l'alcaldia.

2021: Una nova moció de censura retorna l'alcaldia al PSC

2021 - Rubén Guijarro Bcin bdncom
Rubén Guijarro és investit al BCIN, 2021 / Badalona Comunicació


El van deixar governar un any i mig. L'aparició de Garcia Albiol als papers de Pandora, va portar a tota l'oposició a impulsar la segona moció de censura a Badalona. El socialista Rubén Guijarro es convertia en alcalde. Ha governat 18 mesos al costat d'ERC, els Comuns i Junts.