A FONS | Pont del Petroli: una reparació que s'eternitza

A FONS | Pont del Petroli: una reparació que s'eternitza
Montse López
04/10/2023 - 15:18

Badalona - El Pont del Petroli segueix sent el símbol més preuat de Badalona. És un dels més fotografiats i el que marca un skyline destacat dins l'àrea metropolitana de Barcelona. Un símbol que, tots aquells que s'hi apropen, segueixen veient de lluny. Des que el temporal Gloria del gener del 2020 va partir en dos l'estructura, ningú ha pogut tornar a passejar per una passarel·la que s'endinsa 250 metres cap al mar.

Com tot projecte urbanístic, les dates de finalització d'obres i d'inauguració van allargant-se amb el temps. En el cas del Pont del Petroli, la pandèmia per Coronavirus no ho va posar fàcil -de fet, va aturar les primeres obres de reparació que es volien fer- però els canvis de govern sobtats a l'Ajuntament de Badalona tampoc van ajudar.

Plataforma Pont Petroli Ajuntament
Plataforma Pont del Petroli després del Gloria / Ajuntament de Badalona

La destrossa més inesperada

El temporal que va viure la costa catalana entre el 20 i el 22 de gener de 2020 va destrossar un pont que l'Ajuntament de Badalona va remodelar l'any 2009. Tot plegat, després que el pastisser badaloní, Josep Valls, s'entossudís a recuperar un pantalà que la Campsa havia fet servir per l'arribada de petroliers a tocar de la platja. Van ser anys de batalla ciutadana fins que l'Ajuntament va decidir invertir un total de 3,6 milions d'euros per fer una gran rehabilitació al pont i convertir-lo en un passeig per a la ciutadania.

Durant anys, ha estat escenari de desenes d'anuncis, sèries de televisió i videoclips musicals i, amb l'arribada de l'escultura en honor a la fàbrica de l'Anís del Mono, el més fotografiat de la ciutat. Un temporal de vent i mar l'any 2017 ja va provocar desperfectes al pont que el va mantenir tancat uns mesos però ningú podia vaticinar el que va arribar a principis del 2020.

Les onades dels dos primers dies de temporal van impactar sobre l'estructura però amb poca força. No va ser fins la matinada del 22 de gener quan onades de fins a sis metres d'alçada van partir en dos el pont i van fer saltar diversos elements de l'estructura. El govern d'aleshores, capitanejat pel PSC d'Àlex Pastor, al costat dels comuns, posava sobre la taula declarar Badalona zona catastròfica per poder rebre de l'Estat una aportació econòmica que ajudés a reparar els danys del Pont del Petroli.

A finals del mes de febrer del 2020, els estudis que es van fer al Pont del Petroli concloïen que s'hauria d'enderrocar la plataforma final i redissenyar-ne una de nova. Els efectes del temporal deixaven les bigues i la llosa de formigó molt afectades, els nusos de connexió entre els pilons de la plataforma trencats i l'estructura de fusta i acer inoxidable que suportaven l'ampliació de la plataforma també estaven arrencades. Es van fer obres d'emergència per eliminar els elements més malmesos i la idea del govern era reobrir la passarel·la, sense arribar al final del pont, a l'estiu.

Pont del Petroli temporal Gloria 2

Però un canvi de govern sobtat -que portava Xavier Garcia Albiol a l'alcaldia de nou- i l'arribada de la COVID, van aturar els plans. El nou calendari de reparació portava a allargar el procés fins l'estiu de 2022. La intenció de l'Ajuntament era encarregar un estudi a la UPC per saber de quina forma s'havia de reforçar l'estructura perquè resisteixi la força de les onades. Els càlculs fets pel consistori sumaven 1,5 milió d'euros.

Una consulta amb poca participació

Aconseguir un disseny per al pont que suporti l'embat de les onades era la prioritat de l'Ajuntament de Badalona que va tornar a canviar de líder al novembre del 2021. Una moció de censura a Xavier Garcia Albiol retornava a l'alcaldia al PSC, ja amb Rubén Guijarro al capdavant. La suma de forces entre socialistes, comuns, ERC i Junts -amb el suport a la investidura de Guanyem Badalona- va portar al nou govern a organitzar un procés participatiu per escollir el disseny de la plataforma final del Pont del Petroli.

Consulta Pont del Petroli

Una votació oberta a persones empadronades a Badalona i majors de 16 anys serivira per escollir entre dues propostes validades pel laboratori d'enginyeria marítima de la UPC. I al costat d'aquesta consulta, una nova data: al juny del 2023 començarien les obres amb un pressupost estimat de 2,3 milions d'euros. Conscients del nou retard, el govern d'aleshores ho justificava per aconseguir el projecte adequat per al pont.

La consulta es va fer entre el 20 i el 27 de juny de 2022 i van votar un total de 6.011 persones però els vots vàlids van ser 5.240 -tenint en compte aquells que van votar dues vegades o persones que no estaven empadronades a Badalona-. El model escollit pel 65,5% dels votants era el que incorporava una forma rodona al final de l'estructura amb un forat al mig per poder contemplar el fons marí. Una proposta que anava més enllà de l'estètica i que pretenia reduir la pressió que hi pot exercir l'impacte de les onades en un temporal, facilitant el pas de l'aigua i la seva sortida. Un cop conegut el resultat, el calendari marcat era inaugurar el nou Pont del Petroli a l'estiu de 2024.

Un any després, i amb un nou canvi de cadira a l'Ajuntament, aquestes previsions sembla que no es compliran. Les obres, segons el calendari anunciat per Garcia Albiol, començaran el proper estiu. Finalment, amb forma circular però s'hi afegiran modificacions.