Airenet exigeix dimissions a Acció Climàtica per enviar milions de dades errònies sobre Tersa al jutjat

Airenet exigeix dimissions a Acció Climàtica per enviar milions de dades errònies sobre Tersa al jutjat
Judit Larios / Berta Soler
09/10/2023 - 21:38

Biblioteca Font de La Mina - L'entitat Airenet titlla de «vergonyós» que la Generalitat hagi enviat milions de dades suposadament errònies al jutjat d'instrucció 5 de Badalona sobre els nivells de contaminació a la incineradora de residus Tersa. Segons va revelar El Periódico aquest dissabte, el Departament d'Acció Climàtica atribueix els càlculs, que revelen una presumpta infracció desmesurada dels nivells tolerats de contaminació, a un ordinador configurat en anglès. Des de l'entitat remarquen que algun membre de la cúpula de la conselleria hauria de perdre el seu càrrec, ja que consideren que segueixen com si res hagués passat.

L'associació veïnal, que va presentar una denúncia contra Tersa ara fa 5 anys, considera «molt greu» que la Generalitat enviés les dades dels nivells de contaminació al jutjat sense revisar-les. Creu que el Govern, que hauria d'actuar com un ens de control, està encobrint les pràctiques il·legals de la planta incineradora de Sant Adrià de Besòs. De fet, el contingut dels documents enviats, que serien la prova d'un delicte, ha passat desapercebut durant 10 mesos. La presidenta d'Airenet, Silvina Frucella, n'ha parlat aquest dilluns durant la presentació del documental «Historia de una contaminación», una investigació dels periodistes d'El Periódico Jordi Ribalaygue i Jesús Albalat.

El documental arriba a dues conclusions: la primera, que les dades enviades des de Tersa a la justícia són errònies, i la segona, que consideren més preocupant, que la Generalitat no controla les dades que s'envien des de la incineradora. La projecció ha tingut lloc a la Biblioteca Font de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, davant d'una cinquantena de veïns i entitats.

Ara, tant veïns, com entitats i periodistes resten a l'espera de l'anàlisi que la Guàrdia Civil faci d'aquestes dades .