La Salut, Badalona - Entitats veïnals i arquitectes s'han unit per crear una guia per facilitar el procés de rehabilitació dels més de 10 milions d'habitatges que ho necessitarien arreu l'estat espanyol. Una xifra que a Catalunya se situa en 60.000, segons calcula la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals. El document, elaborat juntament amb el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, s'ha presentat aquesta tarda al Centre Cívic de La Salut.
La guia ha arribat a Badalona en plena fase de diagnosi dels edificis afectats per l'esfondrament del número 9 del carrer Canigó. Un estudi que determinarà les obres que hauran de fer les 21 comunitats de veïns de l'illa per garantir la seguretat dels habitatges. Des de la CEAV alerten que aquest no és un cas aïllat a la ciutat i recorden que ja hi ha hagut altres precedents que han requerit un desallotjament. Per això, Julio Molina, president de la CEAV i també de la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona, tem que, si no es fa res al respecte, es pugui repetir.
Els autors de la guia volen conscienciar de la importància de rehabilitar els edificis de forma preventiva. Assenyalen que el principal motiu que empeny a fer obres en un habitatge és l'aparició de problemes, com ara humitats o despreniments a la façana. La guia alerta que fer rehabilitacions parcials i desordenades als edificis és ineficient. Per això, recomana fer revisions globals als edificis de més de 40 anys per planificar les reformes necessàries. I defensa que no s'ha de considerar aquestes actuacions com una despesa sinó com una inversió.
Això sí, també reclamen a les administracions que facilitin els tràmits necessaris per dur a terme les obres i que ofereixin més incentius econòmics. De fet, Elvira López, coordinadora de la Xarxa d'Oficines de Rehabilitació de CSCAE, considera que la burocràcia s'ha convertit en un impediment que frena les rehabilitacions.
Per Guillem Costa, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, és un problema present a tota Espanya, 'tenim un sòl urbà antiquat' i per això és important que hi hagi un arquitecte darrere de cada edifici per poder valorar quines actuacions requereixen.
Per ajudar els veïns en aquest procés, el document, que porta per nom 'Guia veïnal de rehabilitació' i es pot consultar per internet, proposa els 10 passos que caldria seguir per dur a terme la rehabilitació global d'un habitatge.