Badalona cap a un marc energètic 100% renovable el 2050

Badalona cap a un marc energètic 100% renovable el 2050
Sílvia Villarroel
06/03/2024 - 15:40

Badalona - Aquest 2024 Badalona disposarà del PAESC, el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima. Un pla que serà el full de ruta que ha de definir les accions a seguir en els diversos àmbits, per assolir un model energètic 100% renovable el 2050. Així ho ha explicat Antoni Ballester, tècnic del Departament d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de la ciutat, en el dia mundial de l'eficiència energètica, celebrat el 5 de març.
La transició cap a un marc energètic 100% renovable previst per d'aquí a vint-i-sis anys és necessària davant l'emergència climàtica declarada. Però per assolir-la, asseguren des del Departament d'Ecologia Urbana de l'ajuntament, caldria acompanyar-la de polítiques públiques adequades i una forta inversió econòmica en energies renovables. Hi ha 14 edificis municipals que disposen d'instal·lacions fotovoltaiques, que generen 900 megawatts l'any, l'equivalent al consum de 300 habitatges mitjans. Això suposa al voltant d'uns cent mil euros d'estalvi a l'any. Des del departament expliquen que hi ha diversos projectes previstos preparats a l'espera de pressupost.
En aquesta matèria, l'Ajuntament ofereix als ciutadans una bonificació sobre l'IBI per la implantació d'energies renovables i un servei d'assessorament energètic gratuït amb cita prèvia. Pel que fa a l'estalvi d'aigua, Badalona té 9 estacions d'extracció freàtica, el que suposa un estalvi de més de 86.000 metres cúbics l'any d'aigua potable. Des del Departament d'Ecologia Urbana constaten també que s'ha de millorar la xarxa de carrils bici de la ciutat i poder-la connectar amb Barcelona.