Badalona - 29 de febrer, un dia especial i poc habitual en què, aquest any, se celebra el Dia Mundial de les Malalties minoritàries. A Espanya hi ha tres milions de persones que les pateixen. L'Organització Mundial de la Salut estima més de 7.000 malalties d'aquest tipus. Són aquelles que pateix menys d'una persona, de cada dues mil.
La sala d'actes de l'Hospital Germans Trias s'ha consagrat aquest matí a reunir professionals de la recerca, de l'assistència al pacient i persones que pateixen alguna d'aquestes malalties. Allà hi ha estat el cap de Servei de Genètica de l'Hospital, Ignasi Blanco. Explica que en unes quantes dècades ha millorat molt la sensibilitat envers les malalties rares, tant l'interès per investigar-les i combatre-les, com per acompanyar en aquest viatge les famílies.
Entre molts d'altres professionals també hi ha estat la Marta Vives, cap del Grup d'Immunologia de la Diabetis, de l'Institut de Recerca del Germans Trias. Explica que la diabetis tipus 1, la que afecta als infants, era una malaltia rara fa cent anys, i mortal fins que es va començar a tractar amb insulina. Avui, és crònica. Conèixer aquesta malaltia, on el sistema immune ataca els propis teixits, és bàsic per poder investigar-ne d'altres.
En la trobada d'avui a Can Ruti s'ha parlat, entre molts altres temes, de com La intel·ligència artificial pot ajudar en la investigació de les malalties minoritàries. De com pot ajudar a entendre la complexitat de les dades i teixir-les per trobar explicacions sobre perquè aquest tipus de malalties es produeixen.