Badalona - Badalona ha estat l'escenari d'un projecte pioner per avaluar la utilitat dels drons en el transport de mostres biològiques entre CAPs i l'Hospital Germans Trias i Pujol. Una prova pilot liderada per la Fundació TIC Salut i Social amb la col·laboració del SEM i el Laboratori Clínic Metropolitana Nord, que pot ser especialment útil en zones muntanyoses com a l'entorn de Can Ruti.
Durant les dues setmanes de prova, el dron va realitzar vols entre el CAP Sant Fost-Martorelles i Can Ruti, transportant més de 400 mostres de sang i orina de pacients. Els resultats apunten que la qualitat de les mostres és la mateixa, i que es pot reduir el temps de transport un 72% alhora que comporta una disminució del 99% en les emissions de CO₂ respecte al transport terrestre.
A més, també permet descongestionar les tasques del laboratori, tal com apunta Núria Abdón Giménez, Responsable d'Atenció Digital Personalitzada de la Fundació TIC Salut i Social, perquè es poden fer enviaments contínuament. L'objectiu de Fundació TIC és implementar aquest sistema de forma oficial en un parell o tres d'anys. Abans, però, tornaran a fer proves a Can Ruti, però aquesta vegada de forma simultània amb diversos CAPs del territori.
Si bé l'aplicació dels drons apunta millores en els àmbits rurals i semi-rurals, de moment Salut descarta impulsar-los enmig de les ciutats.