Badalona, un dels cinc municipis metropolitans que menys recicla

Badalona, un dels cinc municipis metropolitans que menys recicla
Anna García de Albéniz / Jordi Ribàs / Judit Larios
08/11/2024 - 20:57

Badalona - Badalona és un dels cinc municipis de l'AMB que menys recicla, juntament amb Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma. Aquesta tercera ciutat és, precisament, la que registra les pitjors dades. En canvi, Tiana és la població que més recicla, i un dels pocs municipis que compleix les directrius europees.

Dels 36 municipis de l'AMB, només n'hi ha onze que assoleixen l'objectiu europeu, especialment els que ja han implantat sistemes com el porta a porta o els contenidors intel·ligents. En conjunt, segons les darreres dades de l'AMB, el 2023 es van recollir selectivament el 40% dels residus, només un 0,7% més que el 2022.

Així, els índexs de reciclatge segueixen estancats i molt lluny de l'objectiu del 55% de recollida selectiva que marca Europa per al 2025. Mentre que Tiana ha superat de llarg aquesta xifra i arriba gairebé al 80%, Badalona i Sant Adrià se situen pels voltants del 30%, i Santa Coloma la xifra més baixa amb un 27%. Badalona també és una de les ciutats que més paga en concepte de taxa metropolitana de tractament i disposició de residus.

Davant d'aquestes dades, l'AMB apunta a un relaxament de la ciutadania i insta els ajuntaments a implantar sistemes de recollida individualitzats. Uns models que, segons defensa, reduirien el cost de tractament de residus a 20 milions d'euros el 2025 per l'elevada despesa que actualment suposa gestionar l'abocament incontrolat o la incineració.

Guille López és el Conseller Delegat d'Acció Climàtica de l'AMB.

Precisament, aquesta serà la línia d'actuació de l'Ajuntament de Badalona. Amb el nou contracte de neteja, la recollida de l'orgànica es reforçarà amb el sistema porta a porta en comerços com fruiteries i grans proveïdors. També es continuaran fent les campanyes de recollida de vidre. Això sí, de moment l'executiu municipal descarta aplicar sancions als grans establiments que continuïn sense reciclar de forma adequada. La seva voluntat és augmentar la consciència dels principals generadors de residus a la ciutat. Per això, tampoc s'incorporaran noves mesures dirigides als veïns en l'àmbit particular.

David Mejía és regidor de l'àrea de Via Pública.

El govern local admet que amb les xifres actuals és «molt poc probable» que s'aconsegueixi assolir l'objectiu fixat per la Unió Europea. Tot i això, confia que la implementació del nou contracte de neteja permetrà almenys revertir les dades actuals.