Badalona - A Badalona Serveis Assistencials s'ha dut a terme una prova mitjançant l'ús d'exoesquelets, per estudiar la viabilitat d'un dispositiu que analitza la fatiga muscular associada a les sobrecàrregues i postures forçades quan es mobilitzen pacients.
Els treballadors de la sanitat es mobilitzen durant tota la seva jornada de treball al llarg de la seva vida laboral. La mobilització de pacients és un treball físicament exigent i sense la implantació de mesures preventives el risc de patir lesions musculoesquelètiques és molt alt.
Actualment, els accidents de treball per sobreesforços són una de les principals causes d'incapacitat temporal en el sector sanitari. L'objectiu d'aquest projecte és aconseguir la millora de l'estat de salut dels professionals, proporcionant un envelliment saludable en un entorn laboral segur per a professionals i pacients. En concret, es tracta de 10 sensors col·locats en diferents parts del cos, que analitzen l'activació dels músculs que participen en l'activitat i compara com es comporten durant la realització de l'activitat amb i sense l'exoesquelet.
Actualment, el projecte liderat per Unitat de Prevenció i Riscos Laborals de BSA es troba en la fase 1 amb la col·laboració de l'Institut Biomecànic de València fent les proves amb 6 professionals, i al setembre començarà la fase 2 amb la participació de 25 professionals.
La iniciativa ha estat reconeguda amb el primer premi Impulsa de l'Àrea d'Innovació del Consorci de Salut i Social de Catalunya, en col·laboració amb Roche Farma.