Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol ha implementat recentment un nou programa d'atenció domiciliària per a nounats. Aquest servei permet escurçar l'estada a l'hospital per a nadons que han nascut de forma prematura o necessiten cures especials, beneficiant fins a un centenar d'aquests infants cada any.
El programa s'anomena 'Et cuidem a casa'
Els nadons que poden optar a aquesta iniciativa, voluntària per a les famílies, continuen la seva recuperació a casa sota supervisió mèdica. 24 hores després de l'alta, tenen la primera cita, que es fa de manera presencial al domicili. Aquest és un programa transversal que aporta múltiples beneficis per als nounats: reforça el vincle entre famílies i fills, es redueixen els riscos d'infecció al mateix hospital, afavoreix el creixement dels petits i potencia la lactància materna. La cap de secció de neonatologia de Can Ruti, Gemma Ginovart, ha compartit més exemples als micròfons del Badalona Matí, com que també 'augmentem l'eficiència dels infants que estan malalts. Alliberem llits. Tot això fa que disminueixin les despeses hospitalàries'.
Detalla que des de juny se n'han beneficiat 22 bebès sense cap reingrés. No obstant això, no totes les famílies poden accedir al programa. Hi ha uns requisits específics que el nadó ha de complir per ser admès al servei. El nadó 'ha de pesar 1 kg 800 grams, ha de tenir la capacitat de menjar per la boca i que estigui estabilitzada la funció cardiorespiratòria'.
El nombre de naixements prematurs no ha augmentat. Segons Ginovart, en els darrers anys, aquest percentatge s'ha mantingut estabilitzat en el 7% dels naixements a Catalunya. Una xifra similar a la de Can Ruti. Per altra banda, a l'hospital Germans Trias i Pujol sí que han observat un lleuger increment de naixements des de fa un parell d'anys, coincidint amb el reforç de les unitats neonatals i la sala de parts naturals. Cada any neixen uns 2.200 nadons a Can Ruti.
🎙️ Entrevista sencera del 12 de setembre: