Badalona - La 49a edició de FILMETS ha atorgat a Carla Simón la Venus d'Honor 2023. El reconeixement, que s'ha fet en el marc de la sessió inaugural del festival, ha comptat amb la projecció de 7 curtmetratges i una breu explicació prèvia dels seus creadors. Aquesta primera jornada ha fet palès el gran potencial i prestigi del festival cinematogràfic, un dels més reconeguts internacionalment.
Aquest divendres al vespre la directora de cinema badalonina Carla Simón ha estat guardonada amb la Venus d'Honor 2023 de FILMETS. Un guardó que vol reconèixer la seva trajectòria professional i vinculació amb el festival des del 2015, ara fa vuit anys, quan va rebre el seu primer premi: la Venus al Millor Curt de la ciutat. Recordem que Simón ja ha estat distingida enguany amb el Premi Nacional de Cinematografia del Ministeri de Cultura i Esports, i l'any passat va guanyar també l'Os d'Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine de Berlín per 'Alcarràs'. Per la cineasta, rebre la Venus d'Honor precisament a Badalona ha estat molt emocionant per la seva vinculació amb la ciutat.
El Teatre Zorrila ha cedit aquest vespre el protagonisme a les grans pantalles. I és que aquesta sessió inaugural ha estat farcida de petites joies. La primera projecció ja ha estat un dels plats forts: la comèdia britànica “An Irish Goodbye”. El film, dirigit per Tom Berkeley i Ross White, ha estat premiat aquest 2023 amb un Oscar i un BAFTA a la millor ficció. Sis projeccions més han marcat aquesta jornada, d'entre les quals hi havia una producció catalana, “Niuada”. Un curtmetratge dirigit per Valèria Cuní, qui ha explicat que va estar en part inspirat per la pel·lícula “Alcarràs”. L'acte també ha comptat amb projeccions internacionals, com és el cas de 'Liturgy of anti-tank obstacles', dirigida pel cineasta uncraïnès Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk. El curt, gravat en ple conflicte entre Rússia i Ucraïna, vol mostrar com la guerra ha imposat canvis d'hàbits i la implicació de molts ucraïnesos.
Durant els parlaments inicials, Josep Viñeta, coordinador executiu del festival, ha recordat que Filmets avui és la suma de moltes complicitats, des del jurat, fins al comitè organitzador o aquesta mateixa casa, Badalona Comunicació.
Qui també ha pujat a l'escenari ha estat el seu director artístic, Agustí Argelich, qui ha recordat que és una trobada social on compartir projeccions de molt prestigi amb els mateixos directors i professionals del sector. A més, ha recordat el destacat paper que té el festival en el mapa del cinema i la cultura, que ja té la mirada posada en la cinquantena edició.
La regidora de cultura, Vanesa González, ha remarcat també la gran tasca pedagògica que fa aquest esdeveniment entre la ciutadania badalonina. I és que enguany FILMETS arribarà a més de 6.000 alumnes i als dos centres sanitaris de referència de la ciutat.