La Fundació IrsiCaixa estudia 'casos excepcionals' que inspiren solucions globals contra el VIH

La Fundació IrsiCaixa estudia 'casos excepcionals' que inspiren solucions globals contra el VIH
Anna García de Albéniz
01/12/2023 - 14:37

Fundació IrsiCaixa, Can Ruti. Badalona - L'IrsiCaixa investiga casos especials de pacients infectats per VIH que els permetrà plantejar noves vacunes, molècules i teràpies cel·lulars o genètiques contra la malaltia. Són els denominats “casos excepcionals”.

L'IrsiCaixa treballa en diferents estratègies de cura contra el VIH, i una d'aquestes es basa en l'estudi de casos singulars d'infecció. En aquest sentit, podem diferenciar tres perfils; els pacients que s'han curat de VIH després de rebre un trasplantament de cèl·lules mare, els anomenats controladors d'elit excepcionals i els virèmics no progressors.

PREP VIH SIDA

Només sis persones al món s'han curat de VIH després d'una intervenció mèdica. Són pacients que després del diagnòstic, han patit un càncer que ha necessitat un trasplantament de cèl·lules mare per curar-lo. Després d'aquesta operació, el virus ha desaparegut, fins i tot deixant de prendre tractament antiretroviral. Tot i que són casos molt especias, permeten obrir l'horitzó a noves estratègies de recerca. En parlen Adam Castillejos un d'aquests casos conegut com «el pacient de Londres» i Javier Martínez Picado, investigador de l'IrsiCaixa.

Els controladors d'elit excepcional tenen el virus controlat de manera espontània i assoleixen la cura sense necessitat de cap tractament. Segons apunta un estudi d'aquest institut de recerca, això es pot deure a que el virus té poca capacitat a l'hora de replicar-se i que els pacients compten amb un sistema immunitari fort.

A diferència d'aquests, els virèmics no progressors tenen alts nivells de virus en circulació però la infecció vírica no avança i es manté controlada. El sistema immunitari d'aquests pacients envia menys missatges d'alerta. Això permet que les defenses estiguin mes relaxades i no s'esgotin, protegint-les de la progressió de la malaltia.

Des de l'IrsiCaixa asseguren que la meta a assolir és l'eradicació global de la infecció. Per això, apunten, s'han de tenir en compte tres aspectes bàsics: la prevenció, el tractament i la cura.