Catorze entitats s'uneixen per demanar la moratòria de projectes en zones inundables

Catorze entitats s'uneixen per demanar la moratòria de projectes en zones inundables
Mar Martínez
17/12/2024 - 15:06

Sant Adrià de Besòs - Catorze col·lectius i entitats demanen la moratòria urgent en la tramitació de vint plans urbanístics en zones inundables, d'entre les quals el Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies. Ho han manifestat aquest matí al peu d'aquesta icona del litoral, entre Sant Adrià i Badalona. L'Entesa per a un Gran Parc Litoral al Besòs, Ecologistes en Acció, Ni un Pam de Terra -del Prat de Llobregat- i Salvem les Valls -de La Garrotxa- són algunes de les entitats que demanen la moratòria.


Les entitats denuncien que, al mateix temps que la classe política es lamenta per les morts que la Dana ha ocasionat a València, continua tramitant plans en zones on hi ha risc d'inundacions. Argumenten que els mateixos plans urbanístics reconeixen els riscos d'inundabilitat i que l'Agència Catalana de l'Aigua n'informa de manera favorable aportant mesures de gestió del risc. Mesures que les associacions consideren pegats per passar el tràmit i construir.

ENTITATS MORATORIA ZONES INUNDABLES CARTELL
Foto: Badalona Comunicació.

Els col·lectius denunciants no descarten sortir al carrer a principis d'any. Han adreçat les seves demandes als màxims responsables de la conselleria de Territori, l'Agència Catalana de l'Aigua, les alcaldies dels municipis afectats, l'AMB i el Consorci del Besòs. Desconfiats davant d'una resposta, asseguren que 'si, per desgràcia, en un temps venidor tenim algun desastre similar al que ja hem viscut a València, i el tenim a les nostres terres, amb aquest tipus de sol·licituds ho tindrem en safata de plata per exigir responsabilitats'. Ho ha advertit Josep Hurtado, membre d'Ecologistes en Acció i de la Plataforma Salvem la Vall de Sant Just. I ha insistit: 'Si hi ha pèrdues humanes, seran responsabilitats penals per aquestes persones'.

Les associacions destaquen que alguns planejaments el que fan és augmentar les conseqüències dels aiguats en poblacions que es troben en trams més baixos del curs fluvial. També parlen de dades sobre el risc d'inundació no actualitzades. Com a exemple, expliquen que la zona on estava el càmping de Biescas, a Osca, i on fa vint-i-vuit anys van morir 87 persones, 'continua sortint als mapes oficials com a zona sense aquest risc', apunten les entitats.