Ciència, art i tecnologia s'uneixen al festival 'The Gate' amb la presència de Maria Arnal

Ciència, art i tecnologia s'uneixen al festival 'The Gate' amb la presència de Maria Arnal
Raquel Moreno/ Enric Sitjà
25/10/2024 - 11:31

Badalona - L'artista i compositora badalonina Maria Arnal presentarà aquest cap de setmana al Port de Badalona el seu projecte d'investigació en el marc del festival «The Gate» de la Fundació Èpica La Fura dels Baus. Una fusió innovadora entre ciència, art i tecnologia que aplegarà deu artistes internacionals per mostrar al públic la culminació de les seves residències artístiques cofinançades per la Comissió Europea.

Aquesta iniciativa pionera connecta artistes, científics i tecnòlegs en una col·laboració única a escala europea. Els projectes d'investigació han explorat temàtiques tan diverses com la veu humana, les ones electromagnètiques i la respiració, unint la recerca científica i l'expressió artística. D'entre la desena d'artistes seleccionats, hi destaca la badalonina Maria Arnal. Amb l'ús d'intel·ligència artificial, la compositora ha desenvolupat una veu digital personalitzable que pugui ser alhora un instrument musical capaç de reproduir totes les possibilitats d'una veu humana.

Crear cossos impossibles que ens donin veus impossibles. Un instrument digital per crear sons inexistents

Un prototip pioner que ha estat desenvolupat conjuntament amb el centre de supercomputació més gran del sud d'Europa, el Barcelona Supercomputing Center. L'aplicació integra models de processament de veu i una visualització en 3D del tracte vocal. Una eina que representa una nova manera d'explorar la veu com a instrument digital, i que obre la porta a poder-ho aplicar en d'altres camps com l'àmbit sanitari, segons ha explicat el científic del BSC, Fernando Cucchietti.

Podríem reconstruir veus sintètiques per a persones que han perdut la seva veu o mai l'han tingut

El festival, organitzat per la Fundació Èpica La Fura dels Baus, pretén consolidar-se com una plataforma per al diàleg interdisciplinari entre científics, artistes i tecnòlegs. Segons explica el gerent de la Fundació Èpica, Fran Iglesias, es tracta d'una oportunitat per desenvolupar projectes que aborden temes socials, tecnològics i ambientals.

Volem validar el paper de l'artista per generar valor

Aquesta experiència immersiva, destaquen, vol explorar noves dimensions tecnològiques, redefinint els límits de l'expressió artística en un món interconnectat.

📹 Notícia de Televisió de Badalona completa: