Cistelleria Bofill, Centre - Un dels elements tradicionals de Setmana Santa és la palma per al Diumenge de Rams. A Badalona, en Joan Bofill, qui regenta la cistelleria Bofill, en fa més d'un centenar al llarg de l'any. A les portes d'aquesta festivitat, entrem al seu establiment centenari ubicat al carrer del Canonge Baranera per conèixer amb més detall l'elaboració artesanal d'aquesta peça.
El Diumenge de Rams, que enguany és el 13 d'abril, commemora l'entrada de Jesús amb els seus deixebles a Jerusalem durant la pasqua jueva, envoltat de palmes, rams de llorer i oliveres. En aquesta jornada, es porten les palmes a l'església on el sacerdot en beneeix les branques. Segons Joan Bofill, la tradició segueix ben viva, tot i que, admet, l'essència s'ha anat perdent amb el pas dels temps. Amb tot, assenyala que ha notat un repunt de demanada al barri de Llefià, on des de fa uns anys se celebra la processó de «la borriquita».
Les palmes i palmons són únics i no n'hi ha dos d'iguals. I és que, diu el cisteller, que no es basa en cap model a l'hora d'elaborar-les. Tot rau, assegura, en la creativitat i imaginació del moment. En Joan comença a preparar els palmons l'endemà del dia de Reis ja que treballar la fulla de palma és un procés laboriós. La clau, explica, és deixar-la en remull amb sofre, com en el cas del vímet. Sinó és impossible de modelar.
En Joan Bofill és la tercera generació d'una família dedicada al negoci de la cistelleria. La botiga, impulsada per als seus besavis, te més de 100 anys.
Un reducte del sector, ja que actualment a Badalona només en queden dues. Tot i així, la Cistelleria Bofill és l'única de la ciutat que elabora artesanalment els palmons per a la Setmana Santa.