Canyadó - Un sol temporal podria fer desaparèixer al complet algunes platges de Badalona. Segons l'Àrea Metropolitana de Barcelona, organisme que gestiona les platges del nostre litoral, podria succeir, com ja va passar a la població veïna de Montgat, on en qüestió d'un any, del 2022 al 2023, l'amplada de la platja va passar de 70 metres, a res.
Segons l'AMB, a Badalona la pèrdua accelerada de sorra i de superfície de platja comença fa vint anys, amb un capítol especialment dur l'any 2017, quan la força de les onades va arribar a trencar el col·lector interceptor de Llevant. Els temporals de Llevant i Gregal s'han reduït i els vents de sud s'han fet més persistents. Això provoca canvis importants en la morfologia de les platges. El canvi climàtic, la construcció d'urbanitzacions i ports, vulnerar el curs natural de les rieres, fa que els sediments no arribin al mar.
L'AMB apunta la construcció d'esculleres submergides com una de les solucions per atenuar l'energia de les onades que engoleixen les platges del nostre litoral, per on passen infraestructures tan importants com la ferroviària.
A la platja de la Barca Maria, entre la via del tren i l'aigua, avui dia, no hi ha més de trenta metres de separació. Davant d'un panorama com aquest, tampoc és descartable que una de les solucions hipotètiques sigui construir murs de roques per protegir les vies.
En quatre anys, les platges de Badalona han perdut una quantitat de sorra d'un 15%. Visualment, són cada cop més estretes, i algunes apareixen o desapareixen en funció del temporal.
Segons l'AMB el Ministeri per a la Transició Ecològica està redactant un projecte que es podria implementar a les coses catalanes en tres o quatre anys. La qüestió és saber si en aquells tres o quatre anys hi haurà nous temporals que facin desaparèixer les platges o si hi haurà mesures provisionals que ho impedeixin.