Badalona - Ansietat, dubtes amb la identitat sexual o trastorns d'alimentació són alguns dels temes que més sovint es tracten a la Consulta Oberta. Es tracta d'un dels serveis que s'integra dins del Programa Salut i Escola, que consisteix en la visita setmanal d'una infermera als centres de secundària i que, des d'aquest curs, estarà disponible al 100% dels instituts.
La Vero és infermera al CAP del Doctor Robert i, des de fa tres anys, cada divendres s'instal·la a un despatx de l'Escola Nen Jesús de Praga, a Dalt la Vila. Allà, durant dues hores i mitja, crea un ambient de confidencialitat amb els alumnes, que poden visitar-la per parlar de les inquietuds que tenen envers diversos temes. Tot i aquesta confiança que es genera, però, la Vero els insisteix que hi ha línies vermelles si la seva salut està en risc.
Podem donar un temps o parlar amb el referent del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, i a veure la seva opinió. Si el cas és greu, actuem en el moment, a la mateixa consulta oberta.
La feina de les infermeres de salut escolar, doncs, consisteix a resoldre dubtes des d'una perspectiva de salut sense jutjar els infants, donant-los missatges positius per allunyar-los de conductes de risc. En el cas de l'Escola Nen Jesús de Praga, la Vero atén una mitjana de 8 alumnes cada divendres. La Maite Ibáñez és la Cap d'Estudis del centre.
Al principi estaven molt tímids pel fet de parlar amb una persona de fora de l'escola, però de seguida li van agafar molta confiança. També ha influït el boca-orella entre ells, el fet de comentar que sí que funciona i que la Vero t'aconsella.
Durant tot el curs escolar les infermeres del programa mantenen reunions trimestrals amb el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Badalona i amb els ASSIR de la ciutat. A través d'aquestes reunions, les professionals poden abordar els temes més recurrents a les consultes i, si cal, organitzar derivacions de casos més urgents.