Consultes obertes als centres de secundària per prevenir situacions de risc entre adolescents

Consultes obertes als centres de secundària per prevenir situacions de risc entre adolescents
Sara Nicolás / Mar Martínez
08/09/2023 - 14:35

Santa Coloma de Gramenet - El programa Salut i Escola arribarà a totes les escoles d'educació secundària públiques i concertades aquest curs 2023-2024. Es cobreix així el 30% de centres que encara no disposaven de la Consulta Oberta. Ho han anunciat els consellers de Salut, Manel Balsells, i d'Educació, Anna Simó durant la seva visita a l'Institut Numància, a Santa Coloma de Gramenet.

Així doncs, tots els centres públics i concertats arreu de Catalunya comptaran amb la presència d'una infermera dues hores i mitja setmanalment, i 4 hores en el cas d'escoles en entorns vulnerables. Amb aquest sistema, els adolescents de secundària tenen l'oportunitat d'exterioritzar els seus problemes o dubtes amb un professional de la salut que, posteriorment, pot acabar derivant a un altre servei a l'alumne. Anna Marchal és l'infermera del Programa Salut i Escola:

Aquestes deteccions a l'atenció primària passen desapercebudes, però no perquè no es faci seguiment. Moltes vegades els infants i adolescents acudeixen a consulta amb les famílies i, llavors, no volen explicar els seus problemes als pediatres o infermeres

PROGRAMA SALUT I ESCOLA
Consulta infermera Programa Salut i Escola

Es tracta d'un programa que té com a objectiu principal detectar situacions de risc en casos individuals abans que es puguin cronificar. Un servei que, al llarg del curs passat, va atendre a més de 10mil alumnes en 18mil consultes. D'aquests, més d'un 30% van ser derivats a centres de salut mental per a infants i adolescents, a l'atenció primària i a centres adreçats a la salut sexual i reproductiva. La consellera d'Educació, Anna Simó, ha presentat el programa Salut i Escola aquest matí a Santa Coloma de Gramenet.

Des del punt de vista del sistema educatiu creiem fermament que disposar d'una persona referent de salut a cada centre ens ajudarà a identificar necessitats de salut en infants i adolescents.

VISITA CONSELLERS STA COLOMA
Visita dels consellers d'Educació i Salut, Anna Simó i Manel Balsells

Una de les principals preocupacions de la Generalitat, però, és l'augment dels problemes relacionats amb la salut mental. És per això que el conseller de Salut, Manel Balsells, ha anunciat la implementació del programa Escoles Resilients durant el curs vinent. La iniciativa parteix d'un projecte pilot impulsat per l'Hospital de Sant Joan de Déu.

Consisteix en una triple actuació: amb els docents, amb els infants i a les famílies. Sense aquesta triple visió no es pot abordar de forma integral, no només la prevenció, no només la detecció, sinó les eines amb les quals podem combatre el malestar emocional i els trastorns greus.

Durant la visita dels consellers, els sindicats CGT i USTEC-STEs s'han mobilitzat a les portes de l'Institut Numància de Santa Coloma de Gramenet. Els manifestants han reclamat a la consellera d'Educació, Anna Simó, que reprengui les negociacions amb els sindicats. La mobilització ha obligat al centre a canviar d'ubicació els parlaments dels consellers a una aula ubicada a la planta superior de l'edifici.

MOBILITZACIÓ SINDICATS
Sindicats es mobilitzen a les portes de l'Institut Numància