Barcelona - La xifra de Documents de Voluntats Anticipades registrats a Catalunya ha crescut un 70%. Mentre que l'any 2022 se'n van formalitza prop de 12.996, el 2023 es van superar els 22.000. Són dades de l'associació Dret a Morir Dignament, coincidint amb l'entrada en vigor de la modificació de la llei que permetrà simplificar la sol·licitud del document i formalitzar-lo també davant professionals sanitaris.
En termes globals, l'any passat hi havia prop de 8 milions de catalans i catalanes que havien tramitat el Document de Voluntats Anticipades. La presidenta de Dret a Morir Dignament, Cristina Vallès, confia que aquesta dada continuï augmentant. Fins ara, per registrar el document eren necessaris tres testimonis o un notari per certificar que estava fet en plenes capacitats físiques i mentals. Arran de la nova llei, però, es permetrà que també es pugui registrar davant un professional sanitari de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària. Un fet que permetrà agilitzar els tràmits i donar suport als col·lectius vulnerables.
Vallès considera que el canvi legislatiu també hauria d'haver inclòs els i les treballadores socials, uns professionals clau, assegura, a l'hora d'informar els ciutadans sobre aquest dret. També ha indicat que cal invertir més recursos humans i informàtics per reforçar el registre dels Documents de Voluntats Anticipades. Igualment, és partidària d'impulsar una campanya informativa per sensibilitzar la ciutadania i els professionals sobre la importància de registrar el document, el qual és un instrument bàsic, diu, per garantir els drets de final de vida de les persones.