IGTP, Badalona - Debios Diagnòstics, una de les spin-off de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, està a punt de començar el primer estudi clínic per detectar precoçment la malaltia renal crònica. Un projecte innovador que lidera la doctora Marta Clos-Sansalvador (Vic, 1996), una jove investigadora especialitzada en immunologia.
És una iniciativa que vol revolucionar el diagnòstic de les malalties renals amb mètodes menys invasius
L'objectiu és evitar proves com les biòpsies i tractaments agressius com la diàlisi o els trasplantaments. Debios Diagnòstics ha desenvolupat dos tests que, amb una sola gota d'orina, poden avaluar l'estat dels ronyons. L'avenç podria millorar la qualitat de vida tant dels pacients que conviuen amb la malaltia com de persones de risc amb diabetis, hipertensió, autoimmunes o gent gran.
En una entrevista, la doctora Marta Clos, explica que aquesta eina permetrà 'tenir l'oportunitat d'una intervenció clínica que avui dia no existeix. S'acaba detectant la malaltia tard i ens porta a teràpies renals de substitució com diàlisi o trasplantaments, aportant condicions de vida dolenta i amb un alt cost pel sistema sanitari. Donem l'oportunitat de canviar com es monitoritza la malaltia renal crònica i avançar-nos i fer quelcom al respecte quan actualment no es pot fer'.
Donem l'oportunitat de canviar com es monitoritza la malaltia renal crònica i avançar-nos
La malaltia renal pot afectar fins a un 12% de la població i sovint es diagnostica tard. Aquest és un moment clau per al projecte, amb la validació en mostres reals i la previsió que els tests arribin al mercat entre el 2027 i el 2028.
Clos comenta que 'ara ens trobem en un moment que s'estan desenvolupant molts medicaments - molts a la pràctica clínica - que han demostrat tenir millores en el funcionament renal'.
La recerca va començar a partir de la tesi doctoral de la Marta Clos
Va decidir dedicar-se a la ciència després d'unes experiències personals a l'adolescència que la van marcar i que va voler transformar en una forma útil per ajudar a la població. Se sent molt afortunada de continuar investigant des de l'IGTP de Badalona. És cofundadora de Debios Diagnòstics amb l'investigador de l'IGTP, Francesc Borràs, director científic d'aquesta spin-off.
Tot i això, alerta que no és un camí fàcil per als joves investigadors, sobretot per a les dones que volen accedir a posicions directives dins l'àmbit de la recerca. 'Crec que s'ha fet molt bona feina als darrers anys, però els números ens indiquen que queda molt per a fer'.
En aquest sentit, la doctora assegura que quan mires quina posició ocupen aquestes dones dins el camp, veus que un 55% estan en posicions predoctorals. Un 28% estan en posicions directives'.
Un 55% estan en posicions predoctorals i un 28% estan en posicions directives
Per tant, diu, 'queda molta feina a fer perquè les dones puguin dirigir els seus mateixos grups d'investigació i demostrin el talent que tenen, que hi és, però no se'ls ha donat l'oportunitat. Més enllà de joves investigadores, les dones en general tenen molt terreny per guanyar i ho farem amb lluita constant'.
Segons lamenta Clos, se suma als obstacles que els investigadors joves ja afronten per avançar amb la seva carrera científica. Posa com a exemples la pressió per publicar, la manca d'estabilitat i finançament o l'exigència de fer estades a l'estranger per aconseguir beques. Tot plegat, critica, provoca una fuga de talent, que després pot tornar amb condicions laborals pitjors.