Desallotjats indefinidament els veïns del bloc 5 del Carrer del Canigó

Desallotjats indefinidament els veïns del bloc 5 del Carrer del Canigó
Sara Nicolás / Raquel Moreno / Anna García de Albéniz / Susana Soldado / Emma Teixidó
21/02/2024 - 14:27

Carrer del Canigó, barri del Raval - Desallotjats de forma indefinida els veïns del bloc 5 del carrer del Canigó per l'aparició d'unes esquerdes que el cos de Bombers qualifica de “preocupants” als baixos de l'edifici. De fet, aquest migdia s'han portat a terme les tasques d'apuntalament de l'immoble. Amb aquest, ja són un total de 80 habitatges i 4 locals comercials desallotjats.

Aquestes esquerdes són contigües a les parets mitjaneres. És per aquest motiu que han decidit evacuar-los perquè, diuen, podria suposar risc d'esfondrament de la finca. Per dur a terme la inspecció de tots els edificis, l'empresa especialista ha sol·licitat fer ús del dron de la Guàrdia Urbana de Badalona. Així, poden fer una diagnosi de l'estat de les cobertes dels immobles des de l'aire. Tot i que el regidor Daniel Gracia assegura que encara no es poden treure conclusions, pressuposen que hi podria haver sobrecàrregues en el número 7:

També s'han inspeccionat els números 13 i 15 del carrer Canigó i el 115 del carrer Ausiàs Marc i es preveu que aquest dijous continuïn els treballs.

Amb tot, l'executiu local llença un missatge de tranquil·litat als veïns. Daniel Gracia ha assegurat que ahir es va supervisar la finca del número 15 i que es va descartar la seva evacuació. A més, demana que si els veïns detecten indicis de deficiències estructurals, que alertin a l'equip municipal o a l'empresa responsable de les inspeccions.

Entre el veïnat hi ha incertesa i nervis que s'arrosseguen des de fa més de 15 dies, concretament des de l'esfondrament del bloc 9 del mateix carrer. Ho expliquen en Carlos i l'Aurora.

Segons el govern badaloní s'ha derivat a 3 famílies al CUESB, i afirmen que des de l'inici d'aquesta crisi s'ha donat cobertura habitacional a 10 famílies.

Paral·lelament, el gabinet de crisi del Departament de Territori per l'esfondrament ha fet avui la seva primera reunió, on s'ha acordat incorporar-hi també l'Ajuntament, l'AMB, Protecció Civil i la Secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana. En aquesta primera reunió hi ha participat la consellera Ester Capella, la secretària d'Habitatge, Marina Berasategui, i la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau, per analitzar la situació i oferir tot el suport necessari tant a l'Ajuntament de Badalona com als veïns afectats. Des d'Habitatge també han ofert col·laboració al consistori, tant en les tasques d'inspecció dels edificis afectats com pel que fa al reallotjament de les famílies que ho necessitin. Aquest comitè de crisi mantindrà comunicació permanent per fer seguiment de la situació, i es tornarà a reunir dilluns vinent a Badalona.

Precisament s'ha pronunciat en el mateix sentit que el departament de Territori Olga Gámez, portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana a Badalona. Gámez assegura que la Generalitat s'ha posat a disposició de l'Ajuntament, i ha justificat que el Govern no avancés abans les ajudes per finançar les inspeccions perquè, diu, la competència directa recau al consistori i, en el cas de Badalona, es disposen de prou diners per fer-ho. Així ho ha dit a la tertúlia del Badalona 360º. Gámez també ha apuntat que l'Ajuntament pot actuar més ràpidament que la Generalitat perquè ha posat en marxa el decret d'emergència.