
Badalona - A Catalunya, cada persona llença de mitjana 22 kilograms d'aliments a l'any a casa seva. Això suposa que a les llars es perden 173.000 tones de menjar. La iniciativa del Gastrorecup 2025 ha destacat aquestes dades durant el sopar contra el malbaratament alimentari, celebrat al Bar Verat de Santa Coloma de Gramenet.
El projecte, que enguany es porta a terme a més d'una seixantena de restaurants catalans, organitza diferents sopars, amb menús elaborats a partir de menjar malbaratat, que tindria com a destí final les escombraries. El Bar Verat ha participat per quart any a la iniciativa, i ha comptat amb 60 comensals, destacant el seu compromís amb la sostenibilitat.
La iniciativa, impulsada per la xef Ada Parellada i que compta amb el suport de la Generalitat, destaca la importància de conscienciar-se sobre l'impacte que té el menjar que malgastem. A més, un dels trets distintius del projecte és el factor sorpresa, ja que els plats del sopar no es revelen fins al mateix moment de la celebració. Per això, els xefs tenen poc temps de marge per a preparar-ho.
El menú d'enguany del restaurant colomenc ha començat amb un salmorejo, seguit d'albergínia, pithivier de verdures, puré de patata en tarrina de xai i mandonguilles amb salsa tailandesa. Per finalitzar, els comensals han gaudit d'una crema de pomelo i gelat de trompetes de la mort.
Segons les dades, tot el menjar que es malgasta a Catalunya durant un any serviria per a nodrir prop de 275.000 persones.