El Centre Parroquial Sant Josep, un record inesborrable per a molts

El Centre Parroquial Sant Josep, un record inesborrable per a molts
Laia Martínez | Carles Tornero
10/03/2025 - 21:26

Badalona - El Centre Parroquial Sant Josep s'emmiralla en una època daurada que difícilment tornarà. El moviment associatiu dels anys 50 als 70 a Badalona va teixir una comunitat entre entitats de diferents àmbits, com el bàsquet i el teatre.

Avui fem un salt al passat d'aquest Centre Parroquial, mentre les entitats vinculades es preparen per retirar les seves pertinences.

L'enderroc, més a prop

Entre les parets del Centre Parroquial encara es respiren records i moments de glòria. El Sant Josep va estar 6 anys a la Lliga Nacional, del 1968 al 1974. Es podria dir que Badalona es va convertir en l'epicentre del bàsquet amb la coincidència de tres equips de la ciutat - el Sant Josep, el Círcol i el Joventut - a la màxima categoria en l'àmbit estatal durant la temporada del 1973-74.

Un dels pocs que ha estat vinculat als tres clubs, com a jugador i entrenador, és el badaloní Jordi Vila. Ell recorda aquella època amb Josep Brunet a la banqueta i el fitxatge estrella que va fer, l'estatunidenc Charles Thomas, qui va marcar un abans i un després.

Sat Josep Irpen 1a Divisió
Sant Josep a 1a Divisió | Foto cedida per Lluís Marco

En una entrevista al BDN360º, comenta que 'el Brunet se'n va anar a Amèrica i va portar un jugador excepcional, [convertint-se] en el primer americà que va aterrar aquí a Badalona, i aquest va revolucionar el bàsquet en aquells moments'.

Charles Thomas va revolucionar el bàsquet en aquells moments

El club, però, en aquella etapa no tenia pista coberta i va començar compartint espai amb el Joventut a La Plana. Fins i tot, a la segona temporada, va haver de marxar un temps a Mataró. 'Quan el Sant Josep va pujar a Lliga Nacional no tenia camp, tenia el camp descobert'.

WhatsApp Image 2025-03-07 at 18.30.46
CB Sant Josep | Foto cedida per Jordi Vila

Un altre testimoni és l'actor Lluís Marco, qui va ser secretari tècnic del club i viatjava amb l'equip. Apassionat tant del bàsquet com del teatre, el badaloní va començar la seva formació teatral a l'escenari del Sant Josep.

Davant l'imminent enderroc de l'edifici, Marco el recorda amb nostàlgia i reivindica un nou projecte que inclogui diferents seccions com la teatral.

Entrem al teatre del Sant Josep | Tiktok: @bdncom

Per ell, l'època d'esplendor del bàsquet també va ser equiparable amb la del teatre, gràcies al teixit cultural que vivia la ciutat, perquè 'abans pràcticament es vivia a Badalona, amb intensitat, tret de l'època de vacances, Setmana Santa o estiu; la resta dels dies havies de conviure en aquestes entitats'.

Les noces de Fígaro
'Les noces de Fígaro' al Teatre Sant Josep | Foto cedida per Lluís Marco

Un Centre, a més, que es van fer seu, en tant que 'vam posar uns diners per canviar el quadre elèctric, les butaques... no era el Centre Parroquial qui es gastava aquells diners, sinó que érem una sèrie de gent que ens agradava que allò tingués unes condicions mínimes'.

Ens agradava que allò tingués unes condicions mínimes

El Centre Parroquial Sant Josep ha estat un espai emblemàtic per a Badalona, tot i que amb els anys s'ha anat apagant per problemes estructurals i manca de recursos.

Malgrat això, ha deixat una empremta inesborrable en molta gent i també ha estat un trampolí per a figures destacades. Entre elles, el també actor Joaquín Kremel, i, en l'àmbit del bàsquet, noms com Alfred i Agustí Julbe, Pedro Martínez o Aíto García Reneses, en l'etapa en què el Círcol Cotonifici i el Sant Josep van compartir la mateixa pista.