Badalona - Representants del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya al Barcelonès Nord defensen el conegut com a IIT, l'Informe Tècnic d'Idoneïtat, com una manera d'agilitar la concessió de llicències per part dels ajuntaments. Al de Badalona els terminis poden allargar-se fins a divuit mesos. Una demora, segons l'organisme, que penja de la burocràcia i també de la manca de personal. Algunes d'aquestes qüestions les recullen els resultats d'una enquesta recent realitzada pel Col·legi d'Arquitectes.
L'informe d'idoneïtat resoldria, segons el Col·legi d'Arquitectes, errors o matisos relatius al codi tècnic, l'accessibilitat o l'habitabilitat, entre d'altres. Això provoca, explica el Col·legi, que la demanda d'una llicència comenci a voltar pels diferents departaments de l'Ajuntament més enllà de les mans de l'arquitecte municipal. I fa, també, que algunes promotores deixin d'apostar per la ciutat i es perdin inversions.
L'any 2023 la modificació de la Llei d'Urbanisme establia deixar en mans de col·legis professionals, com els d'arquitectes o enginyers industrials, la realització d'aquest Informe d'Idoneïtat. Però no tots els ajuntaments ho han assumit. Al de Badalona, als problemes de funcionament intern se sumarien els de manca de personal.
L'Ajuntament reconeix la manca de personal i diu que treballa per incorporar nous professionals. Assegura, però, que el ritme de tramitació es manté i en posa com a exemple l'activitat constructiva a l'entorn del canal del Gorg. La llei obliga els ajuntaments a no trigar més de dos mesos a donar una llicència d'obres. Municipis com Badalona, que triga divuit mesos, Sant Cugat (21) o Rubí (12) superen amb escreix aquest termini.