El Festival Tiana Antica celebra 25 anys de trajectòria

El Festival Tiana Antica celebra 25 anys de trajectòria
Laia Martínez
04/06/2025 - 18:35

Notícia de BDNCom

Tiana - El Festival Tiana Antica compleix un quart de segle amb una programació que transporta el públic als sons de l'edat mitjana, el Renaixement o el Barroc. Des del segle VII al XVIII en el marc històric, cultural i social.

El certamen arrenca aquest divendres, 6 de juny, i s'allargarà fins diumenge

Nascut l'any 1996 a partir d'un programa a Ràdio Tiana anomenat 'Visigòdia', el festival s'ha convertit en una trobada consolidada al calendari cultural.

Aplega cada any assistents d'arreu de Catalunya, que poden descobrir de prop com sona el clavicèmbal o la viola de gamba, instruments poc habituals avui en dia.

DJI_20250603161710_0018_D
Llorenç Blasi, director artístic del festival

El Llorenç Blasi, director artístic del festival i un dels fundadors, explica que 'pretén arribar als orígens de la música occidental i amb el criteri d'interpretació historicista i amb instruments originals'. De vegades, no és possible i 's'intenta que siguin bones rèpliques de lutiers que han fet investigació'.

Pretén arribar als orígens de la música occidental

La programació comença aquest divendres amb Delirium Música (20 h) i el seu estil més barroc. El Renaixement s'introduirà a partir de l'endemà, dissabte, amb Qvinta Essènçia (11.30 h i 19 h) que presentarà 'Del cel a la terra' i l'actuació de Cayreles (12.30 h), que oferirà una proposta més familiar amb tocs d'humor. També hi participarà el virtuós Miguel Bonal (12.30 h), que tocarà la viola de gamba.

El certamen clourà diumenge amb una actuació del Cor Madrigal i l'Orquestra Barroca Catalana (19 h), que oferiran una experiència immersiva.

Part gastronòmica

El Tiana Antica també ve acompanyat d'un punt gastronòmic. Des de fa 25 anys, el festival col·labora amb la pastisseria Aixelà per elaborar els visigodins. Són unes postres inspirades en una recepta històrica del receptari 'De totes maneres de confits'.

DJI_20250603163748_0031_D
Visigodins | Pastisseria Aixelà, Tiana

La Georgina Aixelà, de la pastisseria Aixelà, de Tiana, explica que 'la massa que es va treure del receptari és el farciment del visigodí, a base de mel, aigua de roses i diferents espècies, però adaptat al paladar actual'.

Té grans admiradors i grans detractors

Aquest festival, a més, permet una experiència adaptada per a les persones amb discapacitat visual, que poden tocar els instruments i conèixer-los amb l'ajuda d'una audiodescripció.

Encara hi ha entrades disponibles.